Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intensiv helg för polisen

/
  • Josef Wiklund och Anna-Karin Gradin får det hektiskt en stund med flera ungdomar som har på sig alkohol, trots att de är under 20 år.
  • Sju polispatruller fanns i centrala Hudiksvall under marknadshelgen.
  • Josef Wiklund fick hålla ut många ölflaskor under helgen.
  • Nattvandrarna från Iggesund konstaterar att det varit en relativt lugn fredagskväll.
  • Kronobergsmodellen går ut på att förverka alkohol som ungdomarna under 20 år har med sig.

Marknadshelgen innebar att polisen och socialtjänsten extrasatsade på att hålla nere berusningen bland ungdomar. Ungdomsfylleriet ska minska och alkoholen hälls ut enligt Kronobergsmodellen som polisen arbetar utgår från i sitt arbete.

Annons

Sex polispatruller lämnar polishuset i Hudiksvall vid sjutiden på fredagskvällen.

– Vi åker ut och bildar oss en uppfattning över hur det ser ut bland ungdomarna, säger Josef Wiklund, enhetschef vid polisen.

Han patrullerar tillsammans med Anna-Karin Gradin, yttre befäl, och tillsammans går de igenom marknadsområdet.

– Det är viktigt att vi rör oss ute bland allt folk. Vi brukar sprida ett lugn bara av att visa att vi finns, säger Anna-Karin Gradin när vi går mellan åkattraktionerna på marknaden.

Det är fortfarande ganska tidigt på kvällen och barnfamiljerna trängs i köerna till marknadsstånden. Samtidigt på fredagskvällen pågår en gymnasiefest på Café August. Anna-Karin Gradin nås tidigt av beskedet att det inte kommer att serveras någon alkohol där. Vilket kommer underlätta polisens arbete.

– Jag tycker att vi har en bra relation till ungdomarna. Oftast blir vi vänligt bemötta och vi kan prata med varandra, säger Anna-Karin Gradin.

Polisen arbetar efter Kronobergsmodellen. Syftet är att minska ungdomsfylleriet. Minderåriga ungdomar får sin alkohol beslagtagen och polisen kontaktar deras föräldrar. Ett av de viktigaste målen är att identifiera langarna till ungdomarna. Men det är sällan ungdomarna vill berätta vem som har sålt alkoholen till dem.

Längs med Kärleksstigen i centrala Hudiksvall sitter ungdomarna vid bänkarna och i de små träkurerna. Det fnittras lite när polisen kommer och en del ungdomar går genast undan.

– Jag ser att en del ungdomar återkommer helg efter helg. Det är tragiskt att se, ofta kan man se från de att de är små åt vilket håll det kommer att gå när de blir äldre. Men det gäller att förstå sin roll, jag kan inte rädda hela världen, säger Anna-Karin Gradin.

Polispatrullen får ett anrop på radion av ett par väktare som har en tonåring som har flera flaskor öl i sin väska.

– Vi är där om ett par minuter, säger Josef Wiklund i radion.

Klockan är strax före nio på fredagskvällen och Josef Wiklund ringer det första samtalet till en förälder. Han upplyser den unga killen att han är vittne för brott mot alkohollagen. Men killen vill inte berätta vem som han har köpt ölen av. Föräldrarna ska komma till polisstationen och där väntar även socialtjänsten.

När klockan passerat tio får polispatrullerna allt mer att göra. Mest är det ungdomar som har med sig alkohol och någon som har blivit för full. På polisstationen förs ungdomarna in utredningsrum och det skrivs en anmälan. Många går med huvudena nedsänkta genom den långa korridoren när de lämnar polishuset.

Socialtjänsten upplever att de som dricker alkohol har blivit allt yngre. Och det är första gången socialtjänsten har en barnhandläggare med under helgen. Hon tar hand om de som är yngre än 13 år. Nattvandrarna från Iggesund konstaterar strax före midnatt att kvällen än så länge har varit rätt så lugn.

– Det räcker med att vi syns så skärper ungdomarna till sig i många fall, säger Maria Andersson.

Mer läsning

Annons