Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspiration för Håstaholmen

/
  • Filip Kozak, arkitektstudent från Polen, berättar om sin arbetsgrupps planer för Håstaholmen som allaktivitetsområde.
  • Representanter från kommunen, KB Håstaholmen och allmänhet fanns på plats under gårdagens vernissage i en av områdets byggnader. Foto: Lars Sundin
  • Fiskarstan med sin kringbyggda arkitektur som skydd mot väder och vind har inspirerat många av arbetsgrupperna.
  • Förlslaget ”Dense Silence” (Kompakt Tystnad).
  • Under en knapp vecka har ett tjugotal elever från arkitektutbildningar i Sverige, Spanien och Polen bott och arbetat på Håstaholmen.
  • Järnvägen är en viktig faktor som alla förslag har haft att hantera.

KB Håstaholmen står som värd när en internationell workshop för arkitektstuderande besöker Hudiksvall för att genom grupparbete utveckla förslag för Håstaholmen som en framtida levande stadsdel.

Annons

Under en knapp vecka har ett tjugotal elever från arkitektutbildningar i Sverige, Spanien och Polen bott och arbetat i det gamla industriområdet, och dessutom hunnit med föreläsningar om Norrland och besök på Hälsingegårdar.

– Det har varit intensivt och väldigt roligt, säger Per Kraft, lärare på KTH:s arkitektutbildning i Stockholm och initiativtagare till projektet.

kollegor från Spanien och Polen, representanter från kommunen, KB Håstaholmen och allmänhet fanns han på plats under gårdagens vernissage i en av områdets byggnader.

De fem grupper av arkitektelever som arbetat tillsammans under veckan presenterade förslag till bostäder, strandpromenader, verkstäder, marknadsplatser och scener som skulle kunna vitalisera det 350 000 kvadratmeter stora området med en strandremsa på 3 km.

inspirerat flera av grupperna är Hälsingegårdarna och även Fiskarstan med sin kringbyggda arkitektur som skydd mot väder och vind. Det blåsiga vädret under veckan har säkert bidragit en del till det, säger Per Kraft.

Också småskaligheten och lugnet i Hudiksvall är något som eleverna tagit fasta på sina förslag. Ett heter ”Dense Silence” (Kompakt Tystnad) och är en nybyggd fiskeby på ön.

Samtidigt har andra inspirerats av att det faktiskt redan i dag finns ett vitalt Håstaholmen med aktiviteter och verksamheter som spänner över hela skalan från judo och musik till bilreparationer och snickeri.

Håkan Svedman, fastightesförvaltare på KB Håstaholmen, välkomnar organisationer och föreningar som är intresserade av att se förslagen att ta kontakt med företaget och öppnar också för fler datum då allmänheten kan få ta del av dem.

Mer läsning

Annons