Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget samarbete om äldres missbruk

Det blir allt fler äldre som har en riskfylld konsumtion av alkohol, men ytterst få kommuner har rutiner för samarbete kring äldres missbruk. Hudiksvall är inte en av dem.

Annons

Socialstyrelsen varnar nu för att äldre med missbruk inte får den hjälp de behöver. Bara en av fem svenska kommuner har rutiner för samarbete mellan missbruks- och beroendevården och äldreomsorgen. Men allt fler äldre medborgare vårdas för, och dör med, med en alkoholrelaterad diagnos.

Det finns ingen anledning att särbehandla äldre med alkoholproblematik, framhåller förvaltningschefen Pia Andersson, Hudiksvalls kommun.

– Det finns samordningsmodeller, men inte något som gäller enbart de äldre. Omsorgen har inte ansvar för vård och behandling av missbruk, det är social- och fritidsförvaltningens område. Och det ska vara lika för alla, säger Pia Andersson.

Problemet växer, i takt med att svenskarnas alkoholvanor förändras. Folkhälsoinstitutets nationella enkät visar att allt fler har riskabla alkoholvanor. Flera andra forskningsrapporter bekräftar en entydig bild: alkolkonsumtionen bland rikets pensionärer ökar.

Om missbruket ger sig till känna påtagligt och dramatiskt, är det ganska enkelt att ingripa. Handlar det om mer diffusa tecken, kan sekretessen mellan förvaltningarna sätta stopp, säger Ulrika Wenn, socialchef i Hudiksvalls kommun.

Vad de olika förvaltningarna hittills har talat om är kompetens, mer än direkta samordningsinsatser, förklarar Ulrika Wenn.

– Vi har väl mer diskuterat kompetenser. Att det behövs andra kompetenser hos personalen, när det gäller den här gruppen. Undersköterskorna har sin kompetens, för vård och omsorg. Och på vår förvaltning har vi en annan kompetens, för att möta missbruket.

Mer läsning

Annons