Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget parti vill samarbeta med SD

UPPDATERAD 11:52 Om Sverigedemokraterna väljs in i kommunfullmäktige och till och med blir vågmästare i Hudiksvall, kommer de övriga partierna inte att ha något samarbete med SD. Den egentliga vågmästarrollen kommer med större sannolikhet att axlas av Miljöpartiet.

Annons

- Vi kommer inte att ta i dem med tång, säger vänsterpartiets Daniel Pettersson om Sverigedemokraterna.
Alla de etablerade partierna i kommunfullmäktige säger samma sak. De kommer inte ha något samarbete med SD.
Partiföreträdare har till och med skrivit under ett gemensamt uttalande där de reagerar starkt mot de åsikter som SD:s Bo Lindkvist uttryckte i fredagens tidning.
- De står för en människosyn som vi inte accepterar, säger Håkan Rönström i Moderaterna och konstaterar att om en moderat skulle uttrycka samma åsikter, skulle den medlemmen uteslutas ur partiet.
- Jag läste om deras politik och den är helt främmande för oss, säger Ann Berg i Folkpartiet, som inte heller ser det möjligt att samarbeta med SD.
Bo Lindkvist citerades i tidningen och han sade att han tycker att muslimer i burka och somalier får skylla sig själva om de trakasseras.
Det tolkar de övriga partierna som ett direkt stöd för de som trakasserar.
Men nu säger Bo Lindkvist att han helt tar avstånd från trakasserier.
- De andra partierna känner sig hotade och försöker svartmåla oss, säger han.
Han anser sig å ena sidan bara ha haft en allmänt hållen syn på olika klädesplagg. Å andra sidan menar han att han bara lyfter upp åsikter som folk i allmänhet har. Det är varken hans egna eller partiets åsikter, trots att han i citatet säger "ärligt talat tycker jag" att de får skylla sig själva.
Varför säger du som du säger då? Och går till val med åsikter som du inte delar?
- Jag säger bara vad folk i allmänhet tycker och tänker. Någon måste föra fram de åsikterna, säger Bo Lindkvist.
Sven-Åke Thoresen (S) anser att uttalandet uppmanar till trakasserier och partier med sådana åsikter vill han inte låta få makt i kommunen.
- Då är vi beredda att gå väldigt långt, säger han och menar att i ett demokratiskt land måste politiska partier ta ansvar för sina åsikter.
- ...och också bli angripen för dem från partier som tycker annorlunda.
Men samtidigt som partierna säger tvärnej till samarbete med SD, så diskuterar de ogärna i konkreta ordalag eventuella blocköverskridande samarbeten som de skulle kunna acceptera om det var nödvändigt för att hålla SD borta från inflytande.
Ett möjligt scenario är också att ha en minoritet vid makten som får söka stöd hos oppositionen i enskilda frågor.

Mer läsning

Annons