Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen utökad flyktingmottagning

/

Bostadsbrist står i vägen för att Hudiksvalls kommun ska kunna ta emot fler flyktingar än man redan har tecknat avtal om. I Svågadalen har man öppnat dörren för fler, men brist på bussturer sätter krokben för den lösningen.

Annons

Det avtal som gäller just nu säger att Hudiksvalls kommun ska ta emot mellan 70 och 90 flyktingar per år, inklusive ensamkommande barn. Kommunstyrelsen har bett nämnden att se över om man kan bereda plats för fler, och arbetsutskottet diskuterade den frågan under tisdagens möte.

– Vi har en problematik när det gäller bostäder. Därför föreslår vi att vi ska ligga kvar på den överenskomna nivån, men att vi tillfälligt ska kunna ta emot fler, om vi hittar bostäder och familjehem, säger nämndens ordförande, Gunnar Canslätt (KD).

Svågadalsnämnden har också haft flyktingmottagandet uppe för diskussion, och har meddelat social- och fritidsnämnden att man kan ställa upp och ta emot. Förslaget avvisas dock, med hänvisning till bristande möjligheter att resa.

– Det ligger för långt från Hudiksvall, CUL, och undervisning i svenska för invandrare – det går inga bussar, konstaterar Gunnar Canslätt.

Sista ordet är dock inte sagt. Förslaget från arbetsutskottet ska vidare till nämnden, som har möjlighet att ompröva ställningstagandet.

Mer läsning

Annons