Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ordning i vaccinkön

/
  • Lars Lundqvist hade hört talas om att det var fritt fram för vaccinering, och eftersom han är på väg utomlands köade han för vaccin på måndagen. Ewa Kerslow höll i nålen.

(UPPDATERAD 15:46) Den goda disciplin som till en början rådde i vaccinköerna i Hudiksvall, har försvunnit. Nu fylls väntrummet på Högliden med friska personer i blandade åldrar, som vill ha influensavaccin.

Annons

– Många har inte riktigt förstått innebörden av riskgrupper och vaccinationsordning. Man har inte velat ta till sig att man inte är prioriterad, säger vårdenhetschef Anneli Samuelsson.

Den här veckan är det åldersgruppen 20-29 år som ska ha vaccin, barn, samt de riskgrupper som ska ha andra injektionen. Men ryktet om drop in-vaccinering har fått fart, och andra åldersgrupper har kommit och bänkat sig.

– Nu har vi haft lite bättre tillgång till vaccin, och därför har vi sprutat de som har kommit. De ska ju ändå ha sprutan, och det är lite sent att ta disksussionen när de redan är här. Och det är ju glädjande att så många vill ha vaccin, det är ju det vi ville uppnå, säger Anneli Samuelsson.

De närmaste dagarna kommer tillgången på vaccin att minska igen, och Anneli Samuelsson vädjar om respekt för turordningen.

– När vaccintillgången blir bättre kan vi ge till fler, och då kommer vi att annonsera det.

På landstinget tas signalerna från Hudiksvall emot med oro. Oordningen kan resultera i att prioriterade grupper knuffas undan av otåliga friska i fel åldersgrupper, befarar smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

– Det är sorgligt. Ryktet om att vaccineringen har släppts fri är dessvärre falskt. Alla måste följa vaccinationsordningen, annars kan det bli problem för alla att få sina doser. Allt bygger hela tiden på att folk respekterar vaccinationsordningen, säger han.

Mer läsning

Annons