Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fisk säker när fiskeskolan är igång

/
  • Fiskeskolan har lockat totalt 30 barn från Dellenbygden. Börje Karlsson, ordförande för Bjuråker Norrbo Fiskevårdsförening, hoppas att dagarna ska göra de unga mer intresserade av naturlivet.
  • – Jag fick två fiskar i måndags som jag tog hem, jag tänkte att katten ska få lite, säger Elias Magnor.
  • – Mamma gillar öring, så jag tänkte att hon ska få tillaga den här, säger Lowe Marklund.
  • Sebastian Jonsson får napp under matpausen.

Med fiskespön i högsta hugg har 30 barn och ungdomar från Dellenbygden gått på fiskeskola runt midsommar.

Annons

– Vi har valt den här platsen med omsorg, så att alla ska få upp en fisk, säger Börje Karlsson, ordförande för Bjuråker Norrbo Fiskevårdsförening.

Tillsammans med Delsbo Jaktia hålls fiskeskola under tre dagar före midsommarhelgen och ytterligare en omgång under tre dagar efter. Den plats som han talar om, som valts med omsorg, är sjön Ässjan vid Furuberg. Men det är bara en av sjöarna som fiskeskolan verkar vid detta premiärår. Andra platser är Strömbackasjön och Stensjön.

– Det finns över 700 fiskevatten här i området, men av vad vi ser så är inte ungdomar ute lika mycket som förr, så vi ville låta barn och unga uppleva denna naturupplevelse som det är att fiska, säger han.

Två killar på plats är Lowe Marklund och Elias Magnor. Båda är sedan tidigare rätt vana fiskare, men dagarna med fiskeskolan har ändå varit omtyckt.

– Vi har fått elva gäddor på fem timmar, vanligtvis får man bara två eller tre, så det går jättebra, säger Lowe Marklund.

– Tidigare har jag tyckt att det är lite läskigt att ta i fiskarna, speciellt när de lever, men nu har det gått bra, säger Elias Magnor.

Grillade hamburgare får ungdomarna att samlas runt lägerelden för att ta en kort paus i fiskandet. Denna tisdag är det soligt, men myggigt. Det gör dock inte så mycket, och även om vädret inte varit med alla dagar så är Börje Karlsson mycket nöjd med satsningen.

– Även om det regnat så har vi haft kläder och utrustning efter det, säger han.

– Det har ju gett mersmak det här för både oss och deltagarna, så vi siktar helt klart på en uppföljning nästa år.

Mer läsning

Annons