Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen enighet om räddningstjänsten

Bemanningen inom räddningstjänstens deltidskårer är fortfarande föremål för oenighet. På torsdagen hölls central förhandling i Hudiksvall, men parterna kunde inte nå en lösning i samförstånd. Brandmännens Riksförbund, Brf, kan tänka sig att ta frågan ända till Regeringsrätten.

Annons

– Vi tycker att organisationen redan idag är för hårt ansträngd. Att dra ned ännu mer vore farligt för allmänheten, säger Brf:s förhandlingschef, Peter Berg.

Tvisten gäller det besparingsförslag som räddningschefen Lennart Juhlin presenterade tidigare under hösten. Kommunstyrelsen lade under försommaren direktiv för besparingar inom samtliga nämnder, och räddningstjänsten ålades att spara in 1,2 miljoner kronor per år, under de närmaste tre åren. Summan motsvarar tolv deltidstjänster i Iggesund, Friggesund och Hassela.

Efter den centrala förhandlingen på torsdagen var positionerna fortfarande låsta. Risk- och konsekvensanalysen underkänns av facket, och frågan har inte heller varit föremål för samråd med länsstyrelsen, konstaterar Peter Berg.

– Besparingskraven kom för övrigt innan Borg-miljarderna kom. Hudiksvall och Nordanstig har fått tillsammans 35 miljoner kronor, som borde ha sänkt kraven för räddningstjänsten. Vart tog de pengarna vägen? Om kommunen nu väljer att fullfölja, då går vi vidare till i första hand länsstyrelsen, i andra hand till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Och eventuellt till Regeringsrätten, om det blir nödvändigt. Så allvarligt tycker vi att det är.

Bente Sandström (S) är ordförande i Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd:

–Vi har fått budgetförutsättningarna för miljöverksamheten och räddningstjänsten. Vi har lagt ett förslag hur vi ska hämta hem pengarna. Resultatet från de centrala förhandlingarna har kopierats och ska delas ut vid budgetberedningen. Vi har också skickat ut besparingsförslaget på remiss till berörda kommuner och länsstyrelsen, säger Bente Sandström.

Mer läsning

Annons