Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga svar om fondförlust

Hudiksvalls kommun har ännu inte fått någon klarhet i vilka omständigheter som vållade den omfattande förlusten, i samband med Weaveringkonkursen i fjol. Förvaringsinstitet SEB har inte ens besvarat de frågor som kommunen brevledes har ställt, för snart en månad sedan.

Annons

– Det har inte kommit någon reaktion alls, och nu får vi ta kontakt per telefon och se om vi kan få några besked, säger kommunens ekonomichef Anders Svedman.

Kommunen försökte för snart ett år sedan att i all hast sälja sina andelar i Weavering räntehedgefond, sedan man fått signaler om att fonden vacklade. Betalningen uteblev. Fonden visade sig vara kraftigt övervärderad, och kommunen fick så småningom knappt 5 miljoner utskiftade. Det ursprungliga tillgodohavandet i fonden var 23 miljoner kronor.

Efter interna överläggningar beslutade kommunen för en månad sedan att invända mot utdelningen, och driva saken vidare. Som en första åtgärd har Hudiksvalls kommun kontaktat Finansinspektionen och SEB, med krav om upplysningar.

I breven förklarar kommunen att man inte utesluter att fondbolaget har överträtt de bestämmelser som reglerade fonden, och hänvisar till det stora ansvar som vilar på förvaringsinstitutet.

Finansinspektionen har hövligt bekräftat att brevet har kommit fram, men SEB har alltså lämnat frågorna obesvarade. Hudiksvalls kommun kräver nu att en utomstående part ska utreda de förluster i fonden som inträffade under våren 2009.

Mer läsning

Annons