Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga farliga bufféer i koll

/

En lång rad salladsbufféer och lunchbufféer kontrollerades under hösten. Resultatet visar på brister, men inget alarmerande.

Annons

Tio prover har tagits på varma lunchbufféer runt om i Hudiksvall och Nordanstig. Även butiker med salladsbarer kontrollerades och i samtliga fall handlade det om ställen där folk själva kunde plocka maten.

Samtliga prover som togs bedömdes av Norrhälsinge miljökontor som tjänliga.

Det innebär dock inte att bufféerna är utan brister.

Tjänligt innebär nämligen att det inte bedöms vara någon hälsomässig risk med att äta av maten, men att det kan finnas annat som inte är bra.

De brister som hittades var:

För låg temperatur: Flera av de varma bufféerna höll en temperatur av 50 plusgrader. Rekommendationen är 60 grader för att hindra bakterietillväxt.

Fel i kontroll. Temperaturen för varmhållning kontrollerades enbart genom att läsa av inställningen på vattenbadet vid en av restaurangerna. Temperaturen ska mätas på själva maten.

Hygien. Vid några ställen saknades möjligheten att tvätta händerna på kundtoalett eller vid buffén. Eftersom många använder redskapen som maten tas med, är det viktigt att det finns möjlighet till bra handhygien.

De brister som upptäcktes kommer att följas upp vid nästa ordinarie kontroll.

Mer läsning

Annons