Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ikoner på tillfälligt besök

/
  • Kyrkoherde Bo Johansson kan berätta mycket om ikonerna och vad de har för djupare betydelse.

De närmaste veckorna finns det möjlighet att se en ikonutställning som är på resa genom landet.

Annons

Kyrkoherde Bo Johansson har precis ställt upp ikonutställningen som är på resa genom Sverige, i Hälsingtuna kyrka. Det handlar om tre ikoner som ikonograf Christina Lundström har målat.

- Jag tror att vi behöver bilder. De talar till oss. Och det finns en hemlighet med ikoner. Vi tittar på dem och de tittar på oss tillbaka. Då får vi fred och ro i själen, säger Bo Johansson.

Ikonserien som ställs ut heter Pilgrimens triptyk Amor-Meus-Crucifixus-Est, Min kärlek är korsfäst, och visar heliga Birgitta tillsammans med jungfru Maria och Jesus på korset. I bilderna finns en mängd detaljer, och små variationer.

- Varje variation är väl genomtänkt, säger kyrkoherde Bo Johansson och förklarar vad de olika detaljerna har för betydelse. Han kan berätta om vilka figurer och platser som är avbildade, och vad variationerna har för djupare mening.

Under vecka 43 och 44 är ikonerna i Hälsingtuna kyrka. Sedan ska utställningen vara två veckor i Jakobs kyrka i Hudiksvall och två veckor i Delsbo kyrka. Nästa år kommer ikonutställningen att ställas ut i medeltida domkyrkor i Sverige.

Mer läsning

Annons