Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Iggesundskåren kritiserar besparingar

/

Förra veckan började den nya, reducerade bemanningen gälla på brandstationen i Iggesund. Deltidsbrandmännen är frustrerade. De har förståelse för att kommunen måste spara, men att dra ner på deltidskårens bemanning är fel sätt att spara, menar de.

Annons

Deltidsbrandmännen samlades på lördagen till ett möte för att få information om fredagens förhandling med arbetsgivaren. De är överens om att den besparingen som görs inte står i relation till den försämring som den minskade bemanningen innebär.

– Det är långt till Nianfors, säger en av dem, och om kåren i Hudiksvall just är på en utryckning i Nordanstig, så kommer kåren i Iggesund med en reducerad styrka.

Med den nya bemanningen får Iggesundskåren inte längre rökdyka och det finns en oro bland brandmännen att folk inte kommer att förstå varför de inte längre kan gå in i en brinnande villa till exempel.

– Sedan tror jag inte att man sparar så mycket på det här, säger deltidsbrandman Leif Fredriksson. När Hudiksvall åker på ett mindre larm här kallar de in deltiden i Hudiksvall, det kostar också.

Han påpekar att det handlar om ett politiskt beslut och man hoppas att politikerna tänker om. Men samtidigt känner man sig lite motarbetad av räddningstjänstens ledning i Hudiksvall. För inte så länge sedan skulle man rekrytera nya deltidsbrandmän, vilket man också lyckades med.

– Vi hade tre stycken som kunde börja, men då blev det plötsligt anställningsstopp, konstaterar Leif Fredriksson.

Mer läsning

Annons