Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IF Metall drar i nödbromsen

IF Metall i Hälsingland har tagit ut mest studiebidrag i landet, men nu är det slut.

Annons

Studiefliten bland metallare i Hälsingland slår rekord. Den centrala kassan har betalat ut mest studiebidrag i hela landet till IF Metall avdelning 7 Hälsingland. Men nu drar förbundsstyrelsen i nödbromsen.

– De har inte bara kört huvudet i taket, de har brakat igenom med axlarna, de sitter till midjan över taket, säger Lennart Pettersson som arbetar som ombudsman på förbundets centrala studieenhet, om Hälsinglands avdelning.

Hittills i år har avdelningen tagit ut 630 kronor per medlem. Genomsnittet i landet ligger på 170 kronor per medlem. IF Metall har beslutade på förbundsstyrelsemötet i torsdags att sätta ett tak för hur mycket studiebidrag från centralt håll som de lokala avdelningarna kan få per medlem för i år. Det taket är på 118 kronor per medlem.

– Facket har lyft av en del lönekostnaderna från företagen, det kan jag nog säga utan att få på nöten för det, säger Lennart Pettersson.

När många företag har dragit ner produktionen till fyradagarsvecka som en följd av sviktande orderingångar, har IF Metall utbildningssatsat motsvarande en dag i veckan.

De fackliga utbildningarna har hittills till hälften bekostas från centralt håll och till hälften från avdelningarnas egen kassa.

I april var Hälsinglands avdelnings budget för studier spräckt, då hade man lokalt betalat ut 2 miljoner, dubbelt mot vad som ursprungligen var avsatt. Samtidigt har IF Metall från centralt håll bidragit med 2,8 miljoner.

- Vi kör vidare. Det finns inget tak, men vi håller koll hela tiden på kostnaderna, säger Leif Rogell, studieorganisatör för IF Metall i Hälsingland.

Nu i höst väntar bland annat fackliga studier för anställda på Sunfab i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons