Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Hudiksvall kan det ta slut på gratis omsorg

/
  • Städning är en tjänst inom hemtjänsten men nu kan det bli avgift även på omsorg i Hudiksvalls äldreomsorg.

Omsorg har varit gratis inom Hudiksvalls äldreomsorg medan service har kostat. Nu kommer ett förslag om att sätta en avgift på alla hemtjänstens insatser.

Annons

Läs mer: Korttidsplatser stängs för att fler ska vårdas hemma

– De pensionärer som har de sämsta pensionerna ska inte behöva drabbas, säger Henrik Persson (S), ordförande för social- och omsorgsnämnden.

Bakgrunden är att äldreomsorgen går med ekonomiskt underskott. En utredning visar att kommunens bemanningsenhet är mycket effektiv men att äldreomsorgen har ovanligt många uppdrag. Frågan är hur det ska förklaras? En tänkbar orsak är att i Hudiksvall görs det skillnad på om hemtjänstens personal värmer gröten hemma hos en pensionär. Det kallas för service och då tas det ut en avgift.

Men om samma personal hjälper pensionären att äta, då är det gratis eftersom det definieras som omsorg. Ett annat exempel är att det är omsorg att bädda en säng men det är service att byta lakan i samma säng.

Läs mer: Så drabbades hemtjänsten av IT-haveriet

– Vi tror att orsaken till att vi har så många insatser är att omsorg är gratis, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Nämnden har tidigare gjort försök att ta ut avgift även för omsorg men det har kommunfullmäktige sagt nej till. Nu går social- och omsorgsnämnden fram med ett nytt förslag om avgifter.

Om det införs finns det två tänkbara utvecklingsalternativ: Antingen får kommunen in mer pengar genom avgifter från pensionärerna eller också minskar efterfrågan på äldreomsorgens insatser.

– Insatserna beviljas därför att behovet finns, men det är möjligt att några inte skulle beställa tjänsten om det fanns en avgift, säger Pia Andersson.

När kommunen tar ut avgifter inom äldreomsorgen måste den ta hänsyn till pensionärens ekonomiska situation. Det finns ett förbehållsbelopp som begränsar hur mycket avgift kommunen kan ta ut av den enskilde personen. Sedan finns det också en statligt införd maxtaxa som just nu är 1 780 kronor i månaden.

För att ta kontroll över nämndens 30 miljoner kronor stora ekonomiska underskott stängs också korttidsplatser på Tryggebo, Iggesund och Fredens kulle, Hudiksvall. Tanken är att patienter som skrivs ut som medicinskt färdigbehandlade ska komma direkt hem med hjälp av ett team från Trygg hemgång.

Läs mer: Läsartext: Julmarknad på Frejagården

– Studier visar att människor som kommer direkt hem har bättre förutsättningar att återhämta sig, säger Pia Andersson.

Däremot kommer korttidsplatser att finnas kvar som avlastning för anhörigvårdare och viss rehabilitering. Korttidsplatserna läggs i malpåse för att kunna öppnas på nytt eftersom behovet av äldreomsorg väntas öka i takt med att fyrtiotalisterna åldras.

Mer läsning

Annons