Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I Enånger är det spark som gäller

/

För många är kanske sparken, eller sparkstöttingen, ett förlegat, omodernt och bortglömt fortskaffningsmedel. Men inte i Enånger. Här används sparken fortfarande – både av ung som gammal.

Annons

Utanför skolan i Enånger står sparkar i olika storlekar parkerade i snödrivorna. För många av eleverna är det en självklarthet att ta sparken till skolan på morgonen.

– Sparken är en självklarhet på vintern, säger eleven Wille Johansson. Vi åker mycket spark på fritiden också. Vi brukar tävla nedför Kyrkbacken och sedan kan vi sätta ihop flera sparkar och göra ett tåg. Det är hur kul som helst.

En vinter som denna blir förutsättningarna extra goda för alla sparkåkare. I Enånger är sparkföret det allra bästa, då vinterföre råder på de flesta vägar, såvä pål de lite större vägarna, liksom byvägarna.

– Sparkåkningen måste ha med traditionen att göra, säger skolans rektor, Maria Sundberg-Lindh. Här i Enånger fanns många båtbyggare och flera av dom gjorde sparkar också. Hemma hos oss har vi sparkar gjorda av en båtbyggare Bergqvist.

Även ute på byn används sparken flitigt. Inte minst när det gäller att ta sig till affären.

– Jag är sedan två år tillbaka nyinflyttad Enångersbo och för mej är den ett säkert fortskaffningsmedel när man ska till affären och handla, säger Saga Pettersson. Jag bodde i Iggesund tidigare och där åkte man inte spark på samma sätt som här i Enånger. Ursprungligen kommer jag från Stockholm och där vet man knappt vad en spark är. Med lite dåliga ben känner man sig trygg på sparken.

 

Mer läsning

Annons