Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag åtalas kyrktjuven för stulna klenoder

/
  • Vid ett tillslag i Spanien hittades flera kulturföremål som mannen misstänks ha stulit.

Han ska ställas inför rätta ännu en gång för omfattande stölder från kyrkor och hembygdsgårdar.

Annons

Efter flera månader är nu utredningen mot den misstänkte kyrktjuven klar. Mannen greps på den spanska ön Teneriffa i april och det gjordes tillslag i både Spanien och Danmark där stulna föremål beslagtogs.

Mannen, som är i 60-årsåldern och spansk medborgare, misstänks bland annat för stöld från Ersk-Matsgården i Hassela och från Forsa hembygdsgård i september 2011.

Han misstänks också för stöld från Färila hembygdsförening i oktober år 2013 samt från Ytterhogdals hembygdsförening hösten 2012.

Han anklagas också för att ha stulit en madonnafigur från 1200-talet i juni 2010 från Österheds kapell i Hamrånge, norr om Gävle.

Misstankarna rör dessutom stölder från kyrkor och hembygdsföreningar på andra håll i landet.

I dag väntas åklagaren väcka åtal mot honom. Utredningen som ska överlämnas till Norrköpings tingsrätt tillsammans med åtalet omfattar nära 1 900 sidor.

Enligt åklagaren har mannen erkänt att han haft de stulna föremålen.

– Han förnekar att han har begått stölder, men medger häleri i Danmark och Spanien. Han säger att någon annan har kommit med föremålen, säger Hans-Jörgen Hanström, kammaråklagare internationella åklagarkammaren i Stockholm.

Mannens försvarare vill dock inte bekräfta några sådana erkännanden:

– Min klient förnekar brott. Han anser inte att det finns bevis som binder honom till någon av brottsplatserna, säger advokat Mats Tornéus.

Förutom stölderna anklagas mannen också för grov smuggling av kulturföremål samt brott mot utlänningslagen.

Läs här hur spanska medier rapporterade om kyrktjuven.

År 2006 dömdes den spanske mannen till sex års fängelse efter att ha plundrat flera norrländska kyrkor på värdefulla föremål, bland annat Forsa kyrka, Enångers gamla kyrka och Norrbo kyrka.

Rättegången om de nya brotten kommer att hållas i Norrköpings tingsrätt. Den väntas starta om två veckor och planeras pågå i fem dagar.

Läs fler artiklar om utredningen här.

Mer läsning

Annons