Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreslägenheter planeras i nedlagd skola i Hudiksvall: "Blir inga lyxlägenheter"

Fastighetsägaren T Ersgård fastigheter AB vill bygga om nedlagda Mo skola i Hudiksvall till hyreslägenheter. Om kommunen ger klartecken kan första hyresgästen flytta in redan till sommaren.
– Bostadsbristen är stor i Hudiksvall. Det här ser vi som ett sätt att använda lokalerna på ett bättre sätt, säger entreprenören Andreas Holmgren.

Annons

Mo skola lades ned 2009. Andreas Holmgren äger T Ersgård fastigheter AB, företaget som köpte skolbyggnaderna för 1,4 miljoner kronor 2011. I början av december lämnade han in en bygglovsansökan till byggnadsnämnden i Hudiksvall om att bygga om två klassrum till lika många lägenheter.

– Det blir hyreslägenheter och inga bostadsrätter. Och det är inga lyxlägenheter utan det ska bli ett mer ekonomiskt alternativ för ensamstående och barnfamiljer, förklarar Andreas Holmgren.

En stor del av skolhuset hyrs i dag av Grönlunds, som utbildar chaufförer. Tanken är att trafikskolan ska vara kvar och att utemiljön ska anpassas så att verksamheten kan samsas med dem som flyttar in i lägenheterna. Hudiksvalls kommun hyr in sig i gymnastiksalen, som blivit tillfälligt flyktingboende och där finns också den tidigare restaurangen Lilla Matsalen. I övrigt är det bara en bridgeklubb som håller till i lokalerna, så flera gamla klassrum har stått helt tomma sedan de sista klasserna gick på sommarlov.

Ombyggnationen ska ske successivt och det kommer att bli 10-15 lägenheter när allt är klart. Ritningarna som bifogats till bygglovsansökan visar lägenheter på tre rum och kök. Om projektet beviljas bygglov kommer arbetat att ta fart direkt. Andreas Holmgren är optimistisk:

– Redan till sommaren 2016 blir det inflyttning.

Att bygga om i stället för att bygga nytt blir både billigare och går snabbare menar han. Och trots att läget inte är centralt tror han det finns ett intresse för lägenheterna.

– Det blir ju en annan boendekostnad och det kan locka.

Mer läsning