Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyreshus kan bli demensboende

/
  • Nils-Erik Blomdahl, vd för Hudiksvallsbostäder, bekräftar att det finns planer på att använda Hudiksvallsbostäders lägenhetsbestånd till ett nytt äldreboende.

Prognoserna visar att ett nytt äldreboende måste till om några år för att kommunen ska kunna möta den demografiska utvecklingen. Tre hyreshus i Delsbo kan byggas om för att kommunen ska hitta lösningen på problemet med den åldrande befolkningens behov.

Annons

Tre hyreshus på Björkgatan i Delsbo, inte långt ifrån Edshammars servicehus, kan bli kommunens nya äldreboende. Husen, som ingår i Hudiksvallsbostäders bestånd, finns med i boendeutredningens åtgärdsförslag.

I nuläget står många av lägenheterna tomma. Hyresgästerna kan få flytta för att skapa plats för de äldre.

- Det finns tillräckligt med vakanta lägenheter i Delsbo för att vi skulle klara en omflyttning i så fall, säger Hudiksvallsbostäders vd Nils-Erik Blomdahl, men understryker att förslaget bara är ett av många förslag som bolaget har skissat på.

De tre husen på Björkgatan skulle kunna länkas samman med varandra och det nya äldreboendet skulle kunna ta emot 38 personer, enligt utredningen. Göran Thapper (S), omsorgsnämndens ordförande, ser gärna att en eventuell enhet på Björkgatan skulle kunna göras till ett demensboende.

- Vi har inget demensboende i den delen av kommunen. Skapar vi ett nytt demensboende så bör det ligga i Dellenbygden, säger han.

En nyproduktion med 40 platser beräknas kosta 100 miljoner kronor – en relativt dyr investeringskostnad, men enligt utredningen går det att planera ett nybygge så att driften blir kostnadseffektiv. Kristineberg, Överås och Kattvikskajen nämns som möjliga alternativ för etablering i Hudiksvall.

Också Svanbackens hotell- och konferensanläggning i Delsbo nämns i utredningen, men för tillfälliga korttidsvårdsplatser i stället för särskilt boende.

Mer läsning

Annons