Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäst anmäler kvarlämnat asbestdamm

(Uppdaterad 19.30) En hyresgäst i Iggesund har gjort en polisanmälan om miljöfarlig kemikaliehantering då damm efter asbestprover lämnats kvar i badrummet. Han har även kontaktat Arbetsmiljöverket, missnöjd med hur byggföretaget skött hanteringen.

Annons

Hyresgästen, som vill vara anonym, hyr sin lägenhet av Hudiksvallsbostäder. Familjen upptäckte mögel i badrummet för drygt fyra månader sedan. Tiden gick utan att det renoverades, men i början av november kom ett byggföretag för att ta asbestprover.
Badrummet lämnades ostädat, med damm kvar på golvet.

Proverna visade att det fanns asbest i kaklet på väggarna, och hyresgästen avvaktade eftersom företaget sagt att de skulle återkomma inom tre dagar. Men när 20 dagar gått hörde han själv av sig till hyresvärden eftersom folk hade berättat för dem hur farligt det var att utsättas för asbestdammet. Han ska då ha fått uppmaningen att dammsuga upp det själv, vilket han vägrade.

– Asbest är farligt och det sprids med en dammsugare, säger han.
Till slut såg bostadsbolaget till att badrummet sanerades. Av sanerarna fick hyresgästen rådet att anmäla det inträffade.

– De förklarade för oss exakt hur farligt det här är.
Badrummet är ännu inte renoverat och hyresgästen har nu valt att flytta med sin sambo och ett och ett halvt år gamla son.

– Vi har fått tag i en lägenhet som är mycket dyrare för oss, men det var det enda vi kunde få tag i. Och det är absolut inte Hudiksvallsbostäder! säger han.

Hudiksvallsbostäders vd Nils-Erik Blomdahl säger att han känner till ärendet.
– Jag vill inte kommentera det i och med att det gjorts en polisanmälan, säger han.

Mer läsning

Annons