Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hygienprojekt i förskolan

I Hudiksvall och Nordanstig fick samtliga förskolor besök i fjol, i samband med socialstyrelsens hygienprojekt. Nu finns en nationell rapport, men på lokalt plan har rapporten sedan länge legat klar.

Annons

Till de respektive förskolorna gick ett brev, när undersökningen var klar, berättar Anne-Li Marander vid miljö- och hälsoskyddskontoret i Hudiksvall och Nordanstig. En del generella rekommendationer hade formulerats.

– Vad vi lade märke till var att förskolorna behöver tid att jobba med vilka rutiner man ska ha, och hur man förmedlar dem till nya medarbetare. Hur man till exempel tvättar händerna är ju en integritetsfråga. Det är lättare med barnen, dem kan man ju säga till, säger Anne-Li Marander.

Handtvätt, städning, blöjbyten har granskats i den nationella satsningen, frågor om handdukar och spritning av händer har diskuterats, och över huvud taget har tillsynsprojektet väckt nyttiga frågor, enligt rapporten. Många svenska förskolor har inte ens känt till kravet på egentillsyn enligt miljöbalken.

– Det kan vara lite diffust, vad som ska ingå i egenkontrollen. Men alla har varit väldigt intresserade av hygienfrågorna, man behöver bara mer tid för att diskutera och planera, säger Anne-Li Marander.

Mer läsning

Annons