Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hund hölls instängd i bur i ett halvår

Ägarna orkade inte ta hand om sin hund. Nu får de böter för djurplågeri.

Annons

Makarnas ekonomi blev dålig och både mannen och kvinnan började att må allt sämre. Hon kände sig utarbetad och ansåg att mannen skulle ansvara för hunden. Men han mådde psykiskt dåligt och orkade knappt med sig själv.

Någon gång i månaden kunde det hända att det inte fanns hundmat hemma, och då blev hunden utan i två-tre dagar, enligt paret.

När länsstyrelsens djurskyddshandläggare kom i december i fjol hade inte hunden varit utanför bostaden på ett halvår. I stället hade djuret hållits i en transportbur dygnet runt, utom när buren skulle rengöras. Hunden hade kissat, bajsat och fått mat i buren, enligt mannen.

Myndigheten omhändertog hunden omedelbart. En veterinär ansåg att den var "extremt muskelfattig, påtagligt avmagrad och visade tecken på uttorkning". Den hade dessutom en felställning i frambenen och kraftigt förvuxna klor. Enligt veterinären hade hunden utsatts för ett omfattande lidande under en längre tid. Hunden avlivades samma dag.

I polisförhör har båda tagit på sig ansvaret och erkänt att de misskött sin hund. De orkade inte ta tag i situationen, utan förträngde att hunden for illa. Paret i Hudiksvalls kommun har nu meddelats ett strafföreläggande som gäller djurplågeri. De ska betala 60 dagsböter på totalt 3 000 kronor vardera.

Mer läsning

Annons