Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvallsbostäder motsätter sig nya direktiv

Är kraven för att få en hyresrätt i Hudiksvallsbostäder för hårda? Det tycker social- och omsorgsnämnden och vill ändra bolagets ägardirektiv. Men Hudiksvallsbostäder tillbakavisar nu kritiken.

Annons

Social- och omsorgsnämnden har föreslagit att kommunen ska ändra direktiven för Hudiksvallsbostäder, så att fler kan nå upp till de krav som ställs för att få hyra en lägenhet. Enligt nämnden tvingas många vända sig till socialtjänsten för att kunna få bostad, trots att de kan försörja sig själva och inte har några sociala problem. Nämnden hävdar att Hudiksvallsbostäder har skärpt kraven i takt med att bostadsbristen har ökat. Enligt Helena Ek Fält, chef för försörjningsstöd på social- och omsorgsförvaltningen, har socialtjänsten i allmänhetens ögon blivit en "kommunal bostadsförmedling" och omkring 60 procent av alla inkommande samtal handlar enbart om boende.

I ett svar på social- och omsorgsnämndens förslag skriver Hudiksvallsbostäders vd Nils-Erik Blomdahl nu att bolaget inte delar nämndens syn. Enligt skrivelsen har kraven för att få hyra en bostad inte förändrats eller skärpts på många år och är mycket lika de krav som ställs av andra allmännyttiga bostadsbolag i regionen. Kraven är att den sökande är myndig, inte har hyresskulder eller betalningsanmärkningar, har fast inkomst som till exempel lön, a-kassa, pension eller studielån, har goda referenser från tidigare hyresvärd och har hemförsäkring.

Nils-Erik Blomdahl skriver att sociala skyddsnät ska vara skattefinansierade medan Hudiksvallsbostäders verksamhet ska vara hyresfinansierad. Om inte kommunen går in som garant för de som nu inte kan få bostad på annat sätt blir det i stället de andra hyresgästerna som får täcka upp för uteblivna hyresintäkter, vilket är fel, anser han.

Förslaget att ändra direktiven kommer att tas upp i kommunfullmäktige efter sommaruppehållet.

Mer läsning

Annons