Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvallsbor ska bli bättre på att läsa

/
  • Ett av målen med biblioteksverksamheten 2010–2014 är att läs- och skrivförmågan ska öka bland kommuninvånarna.

Hudiksvalls första biblioteksplan har lämnat bibliotekschefens skrivbord och är nu på väg mot kommunfullmäktige.
Ett mål är att läs- och skrivförmågan bland barn, unga och vuxna ska öka.

Annons

Trots att det varit ett lagkrav sedan 2005, har Hudiksvalls kommun inte haft någon biblioteksplan fram till nu.

På tisdagen presenterade kommunens bibliotekschef, Helene Swenne, ett förslag till biblioteksplan för lärande- och kulturnämndens arbetsutskott – en plan som varit under arbete sedan hon tillträdde som chef 2007.

- Det har tagit en väldig tid att prata med folk. Det har varit enkäter, medborgarundersökningar och paneler. Kommunikation går så himla långsamt ibland, säger hon.

Biblioteksplanen är ett styrdokument som kommunen ska arbeta efter, så snart planen har godkänts av lärande- och kulturnämnden och sedan antagits av kommunfullmäktige.

Helene Swenne medger att det finns en risk för att dokumentet inte blir något mer än en hophäftad bunt papper, men eftersom arbetsutskottets ledamöter varit med och utformat planen tror och hoppas hon att den ska ge litet tyngd.

- Jag har känt att jag måste ha något i handen för att bättre kunna göra min röst hörd när jag knackar på hos politikerna. De har ju varit med och skrivit det här, säger hon.

Fyra mål för biblioteksverksamheten under perioden 2010–2014 har definierats i planen. För att dessa mål ska uppfyllas, ska lärande- och kulturförvaltningen ta fram strategiska handlingsplaner och arbetsplaner att arbeta efter.

Mer läsning

Annons