Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls modell populär på riksnivå

/
  • Morgan Persson, Jonas Söderström och Robin Kadi tycker alla att utbildningsmodellen i Hudiksvall är en bra väg till framtida jobb.

Det samarbete som Bromangymnasiet och det lokala näringslivet ägnat sig åt sedan 1990-talet väcker uppmärksamhet i landet.

Annons

Morgan Persson, vd för Monitor, och Jonas Söderström, tidigare teknikstuderande, berättar att den lokala lösningen gav stort eko vid Teknikcollege Sveriges föreningsmöte i Nässjö nyligen.

Där samlades representanter för alla de 16 000 elever som går teknikcollege i landet. 500 av dessa hör till Hälsingland. 2 000 företag är med, varav 100 i Hälsingland och det är alltså en tung och viktig plattform för teknikföretagen.

– Vi fick otroligt positiv respons. Det märktes att folk var intresserade, inte minst genom att de ställde många och intresserade frågor, säger Jonas Söderström.

Modellen i Hudiksvall är att gymnasieeleven får anställning med minimilön under ett fjärde läsår (nio månader) på ett företag och samtidigt studerar en del av tiden.

För de som går teknik eller naturvetenskapligt program kallas det året för Mellanåret, eftersom tanken är att eleven sedan läser vidare till högskola.

För de som gått industritekniskt gymnasium heter det HIT4 och tanken att eleven sedan ska bli attraktiv att anställa. Jonas Söderström har själv gått den vägen.

Dessa utbildningar är kvalitetsmärkta av Teknikcollege, vilket är avgörande för möjligheten till jobb och fortsatta studier.

Så vitt man känner till finns den här modellen endast i Hudiksvall.

– Det fjärde året gjorde mig mer motiverad och säkrare i yrkeslivet och jag fick bra guidning och det var bra för självförtroendet, berättar Jonas Söderström som efter industriprogrammet och några års arbete vid Sjölins Smide, valde att studera vidare vid Högskolan i Gävle till maskiningenjör.

Till hösten har han och Morgan Persson bjudits in för att delta i Industrisamtalen, ett möte mellan Näringsdepartementet, och parterna inom industrin. Där ska de presentera den modell som med framgång används i Hudiksvall.

– Det finns ett sug från näringslivet efter lösningar på hur vi ska säkerställa tillgången på kompetent personal, förklarar Morgan Persson.

Modellen har höjt attraktiviteten för industriprogrammet och teknik- och naturvetenskapliga program lokalt. Sammanlagt handlar det om 25–30 elever som varje år får möjligheten till ett fjärde år med betalning.

– I Hudiksvall har vi ingen högskola eller universitet, men vi måste få våra elever att läsa vidare och vi måste tala om för dem vilka spännande och intressanta företag vi har här, betonar Morgan Persson och ger flera exempel på elever som valt att ta anställning i Hudiksvall efter fullgjord utbildning.

En av dessa, Robin Kadi, möter vi vid Hiabs utvecklingsavdelning på väg till fotograferingen.

– Jag gick teknikprogrammet och läste Mellanåret och sommarjobbade här på Hiab. Nu är jag inne på tredje veckan på min fasta anställning, berättar han.

Mer läsning

Annons