Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls mest anrika fastighet byter ägare: "Det var kärlek"

Det är med tydlig beundran för apotekaren Julius Brun som köpare och säljare går runt på Hantverksgården. Leif Johansson har renoverat gården som får Jan Åkerlund till ny ägare för 13,5 miljoner kronor.

Annons

– Det är inte lätt att räkna på en fastighetsaffär som den här. Det har funnits flera spekulanter som inte fått med sig bankerna, säger mäklaren Sture Blomberg.

Det är en av Hudiksvalls mest anrika fastigheter som byter ägare. Ursprungligen ett apotek som fick sin utsirade entré tillverkad som ett gesällprov. Senare byggdes en bostadsdel och tillhörande innergård. Under många år var det föreningen Företagarna som ägde fastigheten som då användes för sammankomster och arrenderades av krögare. Många Hudikbor har fikat på innegården eller roat sig här när det var krog.

Leif Johansson köpte fastigheten 2003 och flera varnade honom.

– Jag visste att det skulle bli dyrt, men jag hade inte räknat med att taket skulle vara så dåligt att vi trampade igenom det, säger Leif Johansson som tidigare drev Johans Motor.

Järnvägsstationen är byggnadsminne och så även Hantverksgården, men fler byggnadsminnen finns det inte i Hudiksvall. Det innebär att byggnaderna ska bevaras och att det finns tydliga regler för hur det ska gå till. Ruttnande räcken har återskapats, stuprören är falsade, det renoverade taket belagts med enkupigt tegel och byggnaderna målats med linoljefärg.

Samtidigt inreddes åtta lägenheter och en lokal i fastigheten. Eftersom det är nyproducerade lägenheter är de modernt inredda men med bevarade inslag där så var möjligt. Fönstren är renoverade och kompletterade med bullerdämpande glas.

Stora träd på innergården hängde över taken och troligtvis var det orsaken till att undertaket ruttnade. Men stommen är byggd i liggande timmer vars skick imponerade på snickarna.

– Renoveringen var en fantastisk tid, jag var här nästan varje dag och tittade på vad som hänt sedan sist, säger Leif Johansson.

Mer läsning