Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls kommun pressad när fler ensamkommande flyktingbarn väntas: "Behövs fler platser och mer personal"

/
  • Pia Andersson,  förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen, beskriver hösten som väldigt tuff för Hudiksvalls kommun.

Brist på tid, socionomer och boendeplatser sätter press på Hudiksvalls kommun i sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn. Man riskerar att hamna i en svår ekonomisk sits nästa år, berättar Pia Andersson.
– Fortsätter kurvan att stiga finns risk att vi inte kommer klara av det, säger hon.

Annons

Läs även: Akut personal- och platsbrist när antalet ensamkommande flyktingbarn ökar i Hälsingland

Hudiksvalls kommun har tagit emot närmre 160 ensamkommande barn och ungdomar under hösten, i stället för de från början 32 avtalade. Pia Andersson, förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen, beskriver hösten som väldigt tuff.

– Efter att ha öppnat två nya HVB hem under våren tyckte vi att det såg bra ut ett tag, sen kom den här jättestora ökningen. Det har varit riktigt, riktigt, besvärligt, säger hon.

De individuella handläggningarna har inte hunnits med riktigt, och personalen har varit extremt stressad.

– Handläggarna har gjort ett helt otroligt jobb trots att de arbetat under högtryck. Men ändå räcker de inte till, säger Pia Andersson.

Socialsekreterarstyrkan ska nu förstärkas. I dagsläget har kommunen handläggare, två ska tillkomma. Men det är svårt att få tag kompetent personal, menar Pia Andersson.

– Det är inte lätt att hitta socionomer. Vi kan stötta upp på många andra håll inom området, men rent administrativt är det svårt att få in resurser, säger hon.

Pia Andersson beskriver en rekryteringsprocess som tar tid – tid som inte finns.

– Läget är egentligen så pass att vi redan skulle ha behövt ha de här personerna på plats. Men verkligheten är inte sådan. När förändringen går så pass snabbt som det har gjort nu under hösten är det svårt att veta om det bara är en tillfällig topp. Då kan man kanske omfördela resurser. Men som det ser ut just nu kommer det att hålla i sig.

Ett nytt HVB-hem i Friggesund är på gång, och flera alternativa boendemöjligheter ses över i Hudiksvall just nu. Men mer än så behövs för att möta behoven, menar Pia Andersson. Att fortsätta med externa placeringar fungerar inte i längden.

– Det tar för mycket tid, inte minst när handläggarna ska följa upp och besöka barnen. Ambitionen är därför att alla som kommunen ansvarar för ska finnas i Hudiksvall, säger Pia Andersson.

Även ekonomiskt börjar läget bli kärvt. Skulle antalet ensamkommande fortsätta öka kommer Hudiksvalls kommun få det besvärligt, berättar Pia Andersson. Det är redan ansträngt inom social verksamhet.

– Om det här pågår mycket längre till kommer de medel som ges inte att täcka. Det är riktigt bekymmersamt. Det är samma problem som inom skolan, det finns inget att omfördela resurser från. Men vi tror att det kommer att dämpa sig lite, säger hon.

Mer läsning

Annons