Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall ska ta emot fler flyktingar

Trots brist på boende ska det komma fler nyanlända invandrare och ensamkommande flyktingbarn till Hudiksvalls kommun.

Annons

– Boendet är den stora frågan vi måste lösa. Kanske finns det bostäder som står oanvända och som kommuninvånarna vill hyra, säger Bengt Friberg

Det finns alltså en uttalad vilja att fler flyktingar ska bosätta sig här från kommunens sida. Samtidigt är det stor efterfrågan på boende i tätorten Hudiksvall och begränsad tillgång på bostäder i andra kommundelar.

– Vi ser ju hur det ser ut ute i världen och vi vill försöka bidra med vad vi kan. Det är absolut nödvändigt, säger kommunchef Bengt Friberg.

Kommunen är på väg att skriva avtal med länsstyrelsen om att ta emot 100 nyanlända flyktingar för bosättning i kommunen. Det är en ökning från förra avtalet som gällde mottagande av ett sjuttiotal nyanlända.

– Men vi räknar med att det blir fler personer än så, eftersom det brukar finnas anhöriga som har fri rätt att bosätta sig där de vill, säger Bengt Friberg.

Läs även: Hälsingland kan ta emot fler flyktingar

Hudiksvalls kommun kommer inom kort också att teckna ett nytt avtal för mottagandet av ensamkommande flyktingbarn och även där räknar kommunledningen med att ta emot fler personer än tidigare. Hur många det blir är ännu oklart, länsstyrelsen vill fördela barnen utifrån kommunernas storlek och det kan innebär att 25-30 flyktingbarn kommer till Hudiksvall.

– Vi vill göra en insats, men vi ser ju också att kommunen behöver fler invånare liksom att vi behöver rekrytera personal, särskilt inom omsorgen, säger Bengt Friberg.

Det finns redan projekt inom kommunen som syftar till att ge nyanlända språkträning i svenska i kombination med praktik eller arbete. Ambitionen är att utveckla fler sådana projekt för att fler av de nyanlända invandrarna ska bli anställningsbara inom främst äldreomsorgen.

– Det här är människor som vill ut i arbete så snart som möjligt. Deras motivation är det inget fel på, säger Bengt Friberg.

Läs även: Fler flyktingar föreslås i Söderhamn

Läs även: I Bollnäs och Ovanåker märks det ökade trycket av.

Mer läsning

Annons