Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall omhändertar färre unga

Hudiksvalls kommun ligger under rikssnittet vad gäller placeringar av ungdomar enligt Socialtjänstlagen och lagen om vård av unga, LVU.

Annons

Enligt rikssnittet för 2008 omhändertogs 17 personer per 1000 invånare i åldern 13-17 år. I Hudiksvall var det 14 personer i samma åldersgrupp per 1000 invånare. Detta enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.

Samma rapport visar också att allt fler flickor i Sverige placeras i familjehem medan allt fler pojkar placeras i hem för vård eller boende, så kallade HVB-hem. HVB-hem får, till skillnad från familjehem, inte drivas i det egna hemmet.

– Hos oss ser det inte ut så, säger Ulrika Wenn, social- och fritidschef i Hudiksvall.

Vad gäller personer i tonåren som placerats av kommunen enligt LVU är de i nuläget totalt fem flickor och sju pojkar. Bara två personer i åldersgruppen, en flicka och en pojke, är placerade på HVB-hem, övriga i familjehem

– Vi tittar på vad behovet är och ser att allt fler behöver familjehem. Det kan bli en lugnare situation för den placerade i en familj, men om det problembilden mycket psykiatriska insatser placerar vi ofta personen på HVB-hem, säger Ulrika Wenn.

Mer läsning

Annons