Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall förlorade ansvarstvist

Den handikappade flicka, som under mer än ett års tid har bollats mellan flera kommuner i Hälsingland, ska höra hemma i Hudiksvall. Det har länsrätten i Gävleborg beslutat, sedan Hudiksvalls kommun begärt prövning av frågan.

Annons

Flickans föräldrar bodde i Ovanåker före förlossningen, och de begärde familjehemsplacering av barnet redan innan hon föddes i oktober 2008, eftersom de visste att hon skulle födas med flera handikapp.

Föräldrarna separerade, mamman flyttade till Hudiksvall, och ett familjehem rekryterades i kommunen. Mamman, som är ensam vårdnadshavare till barnet, flyttade sedan till Bollnäs, där hennes före detta man också är bosatt. Tvisten som nu avgjorts av länsrätten gäller vilken kommun som ska ansvara för flickans framtida omständigheter.

Eftersom barnet nu bor i Hudiksvalls kommun, och ingen av föräldrarna bor kvar i Ovanåker, framstår det inte rimligt att Ovanåkers kommun ska fortsätta att ha ansvaret för ärendet, säger länsrätten. Flickan är däremot långsiktigt placerad i familjehemmet, och därför ska Hudiksvalls kommun i framtiden ansvara för ärendet.

Mer läsning

Annons