Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall bygger trots krisen

/

Konjunkturen har inte dämpat bygglusten i Hudiksvall. Folk bygger för fullt. Man bygger nya villor, man bygger fritidshus, och man bygger om och till. Mycket av det som händer antas ha en koppling till bidraget för reparation och om- och tillbyggnad, rot-bidraget.

Annons

– Det händer väldigt mycket i Hudiksvall. Vi har otroligt mycket jobb, det är till och med större tryck än i fjol, säger Lennart Westberg, plan och bygglovschef i Hudiksvall.

Rotbidraget har blivit en pådrivande faktor, som gynnar byggbranschen trots ekonomisk kris.

Det kommer många bygglovsansökningar för nybyggnad av villor och fritidshus. Byggprojekten är ganska jämnt fördelade över kommunen, och detaljplanearbete upptar stora resurser på kontoret.

Egentligen är tillströmningen av bygglovsärenden ett angenämt problem, framhåller Lennart Westberg, men den nya plan- och bygglagen som träder i kraft nästa år är ett orosmoment. Under de senaste 15 åren har kvalitetskontrollen i hög grad varit byggherrens ansvar, men snart ska kommunens folk tillbaka ut i fält, för inspektioner.

– På handläggarsidan är det pressat redan nu, och snart får vi ännu fler arbetsuppgifter. Den nya lagen innebär att vi måste ut minst en gång för att inspektera vid villabyggen, och då måste kommunerna också få större resurser, säger Lennart Westberg.

Mer läsning

Annons