Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksoldat fick medalj postumt

/
  • Förvaltare Daniel Sandberg assisterade överste Peter Öberg som delade ut hedersmedaljen till Herta Jonsson.

Det var med en tår i ögat Herta Jonsson tog emot försvarsmaktens högsta utmärkelse i strid, i sin makes frånvaro.

Annons

Det är nu tre år sedan Jonny Jonsson dog. Hustrun Herta Jonsson berättar att det känns vemodigt sedan medaljen delats ut.

– Att han inte fick finnas med i dag. Han hade varit stolt, det tror jag. Men det är alldeles för sent. Det borde ha skett genast men det var inte så på den tiden. Det går inte att göra något åt det, konstaterar hon.

Maken var FN-soldat under insatserna i Kongo 1961 och det var höga militärer som kom på besök hos Herta Jonsson under tisdagen.

– Jag beklagar att överbefälhavaren inte kunde komma själv, sa stabschef och överste Peter Öberg från försvarsmakten.

Han överlämnade försvarsmaktens belöningsmedalj i guld för internationella insatser tillsammans med ett diplom och ett personligt brev från överbefälhavaren. Han gav personligen också en bok till familjen: Utlandsstyrkan i fredens tjänst.

Den insats man främst hyllade Jonny Jonsson för var när svenska pansarbilar (han var med i en av dem) stred för att befria inringade FN-soldater i södra Kongo.

Insatsen pågick under tre dygn med intensiva strider där indiska och irländska FN-soldater var inringade. Med de svenska pansarbilarnas hjälp bröt sig soldaterna igenom fiendelinjerna under stark beskjutning och kunde befria de sina.

Den irländske befälhavaren på platsen ska efter insatsen ha sagt att det inte hade gått att genomföra uppgiften utan svenskarnas insats.

Mer läsning

Annons