Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikpolitiker om storregionen: "Samarbetet med Sundsvall får inte försvinna"

/

Under onsdagen kom förslaget om att slå ihop Gävleborg med fem andra regioner och bilda en Svealandsregion. Men många stora frågor måste fortfarande lösas, menar kommunalråd Majvor Westberg-Jönsson.

Annons

Läs mer: Uppgifter: Sverige får sex storregioner – Gävleborg tillhör inte nya Norrland

Det har länge spekulerats i hur de nya storregionerna ska se ut. På onsdagen presenterades förslaget som regeringens utredare Barbro Holmberg och Kent Johansson har tagit fram. Gävleborg föreslås gå samman med Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Södermanland och bilda en Svealandsregion. Om förslaget går igenom kommer sex storregioner att bildas i Sverige.

Tanken är att storregionerna ska ha ett eget regionsjukhus, en egen universitetsmiljö och en gemensam arbetsmarknad. De ska också vara ungefär likvärdiga i befolkning och yta. Regionen där Gävleborg ska ingå har i dag omkring 1,7 miljoner invånare fördelat på 66 kommuner.

– Det blir en stark region, sade Barbro Holmberg på onsdagens presskonferens.

För kommunalråd Majvor Westberg-Jönsson i Hudiksvall känns förslaget än så länge okej, men mycket tåls att diskuteras, menar hon.

– Det är lite ogripbart just nu. Men jag tycker att det känns väldigt stort. Det är bara konstatera att vi blir den nordliga utposten, säger hon.

Än är det svårt att säga vad regionförslaget skulle innebära för Hudiksvall som ort. På kommunnivå uppstår många frågor. Inte minst gällande sjukhuset, menar Majvor Westberg-Jönsson.

– Vi vill ju väldigt gärna ha vårt sjukhus kvar. Men man vet aldrig, en storregion kan ju innebära nya konstellationer, säger hon.

Läs mer: Svealand blir den nya storregionen i framtiden

Mikael Löthstam tror däremot att fördelningen inom en Svealandsregion kan vara till sjukhusets fördel, till skillnad från om man ingått i den större Norrlandsregionen som också föreslås. Han ser även ljust på att ligga i utkanten av regionen, och möjligheten att skapa ett starkare regioncentrum.

– På sikt tror jag att det kommer bli samspelt, även om det såklart blir en dragkamp om resurser. Men så blir det oavsett hur vi indelar oss när det handlar om stora och små kommuner, säger han.

Ett kommunförbund är inte heller helt omöjligt att vänta i framtiden, tror Mikael Löthstam.

– Det skulle jag kunna tänka mig, inte minst för att stärka samarbetet. Stora kommuner såsom Gävle kommer fortsätta vara dragare åt de mindre, men det är viktigt att det byggs på respekt och ödmjukhet för varandras olika förutsättningar. Vi är trots allt väldigt beroende av varandra, säger han.

I de framtida diskussionerna kommer fokus också att ligga på Hudiksvalls samarbete med Sundsvallsregionen. Ett viktigt arbete, som inte bör förändras om storregionen blir verklighet, menar kommunalråden.

– Vi har ett väldigt bra samarbete som jag är övertygad om att vi kan behålla och utveckla, oavsett vad som händer i regionfrågan. Vi har ju en gemensam arbetsmarknad och gemensamma problem, säger hon.

Något både Majvor Westberg-Jönsson och Mikael Löthstam ser som gynnsamt för Gävleborg i frågan är en starkare, enad röst i stort. Västra Götaland ses som en förebild, inte minst gällande enandet om statliga satsningar på infrastruktur.

– Det är alltid svårt för en liten spelare att göra sig hörd. På det här sättet kan även vi vara en stark spelare i det hela. Vill vi däremot vara kvar som Gävleborgs län och tävla mot både ett stort Norrlandsområde och ett stort mellansvenskt område, då tror jag inte man har så mycket att säga till om, säger Majvor Westberg-Jönsson.

I synnerhet ur hälsingeperspektiv är större mandat att föredra, menar Mikael Löthstam.

– Genom storregionen kommer vi att kunna vara med på ett helt annat sätt i diskussioner och funktioner, bland annat gällande stora investeringar. Jag tror att det kan gynna vår del av regionen, säger han.

Läs mer: Regionfrågan: Decentraliserat förutsättning för framtida framgång

Läs mer: Snart kan Gävleborg tillhöra en ny storregion

Mer läsning

Annons