Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikpolitiker om feminism: "För mig är det ett laddat ord"

Feminism är ett laddat ord med ett starkt budskap. Ordet kan få politiker att vrida sig i stolarna eller entusiastiskt belysa feminismens självklarhet. Politikerna i Hudiksvall har olika syn på feminism och på dess betydelse.

Annons

I slutet av 60-talet samlas några kvinnor kring ett köksbord i Hässelby. De har tröttnat på kvinnoförtryck och det mansdominerade samhället. Tillsammans skapar de Grupp 8, en samling kvinnor som kommer att ha en viktig roll i "den nya kvinnorörelsen".

Läs även: Polisvåld och sexuell tortyr mot rösträttens aktivister

Grupp 8 ställde krav på samhället och fick gehör för sina åsikter. De förespråkade fri abort, dagis och bättre arbetsvillkor. Tillsammans skapade de en bit historia och en stark symbol för feminism.

För politikerna i Hudiksvall är feminismen inte riktigt lika självklar som den var för kvinnorna i Grupp 8.

– Feminism för mig är ett väldigt laddat ord och många som använder ordet feminism gör det för att skapa tryck i en ideologi, tycker jag. Så för mig handlar det mer om jämställdhetsfrågor, säger Monica Stigås (KD).

– Nej, jag brukar inte kalla mig för feminist. Men givetvis så är jag en jämställdhetsivrare, säger Patrik Nilsson (SD).

– Alltså feminism är ett svårt ord för mig. Som moderat och företrädare för moderaterna så ser ju vi en otrolig fördel att ha varannan damernas, att ha med oss kvinnor i styrelser och nämnder. Det är viktigt. För man får ett helt annat synsätt och du får ett helt annat inspel i politiken, säger Jonas Holm (M).

Läs också: Sätt stopp för hederskulturer, tafsande karlar och vilsna feminister

För andra politiker är ordet feminism mer bekant och komfortabelt.

– Att alla människor, både män och kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter. Det är ju självklart. Det finns ingen som kan säga att man inte är feminist i det avseendet, säger Caroline Schmidt (C).

– Att män och kvinnor ska ha samma rättigheter, i samhället, överallt, alla människor. Man ska bli behandlad utifrån att man är människa och inte utifrån sitt kön, säger Charliene Kiffer (V).

Läs även: Vart tog feminismen och jämställdheten vägen?

1960 gjorde SVT en programserie, samma lön för samma arbete. I ett av inslagen beskriver en kvinna sitt jobb inom industrin. Hon berättar att jobbet är det bästa hon haft, men ifrågasätter att hon som kvinna gör samma arbete som männen men till en lägre lön.

56 år senare är den här frågan fortfarande aktuell i Sverige.

– Vi är ju olika som man och kvinna, men vi ska ha samma förutsättningar i arbetslivet. Vi ska ha samma förutsättningar i samhället, det ska inte vara någon skillnad på om man är man eller kvinna vid tillsättningar av jobb eller vid lönesättningar eller i övrigt i det som händer och sker i samhället, säger Mikael Löthstam (S).

För många handlar inte feminismen längre bara om män och kvinnors lika värde. Feminismen har börjat inkludera alla människors lika värde.

– Feminism för mig det handlar om att aktivt gå ut och arbeta för mänskliga rättigheter, säger Andréa Bromhed (MP).

Mer läsning