Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikkvinna utpekas som Stasi-agent

/

Stasis smartaste kvinnliga spion bor i Hudiksvall. Åtminstone om man ska tro professor Birgitta Almgren. Den utpekade hudiksvallskvinnan, Marianne Ersson, säger att hon är helt oskyldig.

Annons

- Jag vill bli rentvådd, säger den 63-åriga hudiksvallslärarinnan Marianne Ersson till Svenska Dagbladet.

En förundersökning har inletts mot Birgitta Almgren då hon misstänks för brott mot tystnadsplikten. I Almgrens nya bok "Inte bara spioner" kallas Ersson för Nr 6. Hon anklagas för att ha kartlagt det svenska försvaret på uppdrag av Stasi. Almgren skriver också att "Hon deltog ofta i stabsövningar och andra övningar inom försvarets lottautbildning som varit viktiga ur underrättelsesynpunkt".

Marianne Ersson började arbeta som flyglotta 1980. Mellan 1984 och 1985 undervisade hon i svenska vid det östtyska universitet Greifswald. Fram till 1985 var också Marianne Ersson gift med en man som 1961 flytt från Östtyskland. De blir i boken refererade till som spionparet och det ska ha gift sig av strategiska skäl för att tillsammans kunna spionera.

- Jag känner mig oerhört förnedrad och förtalad. Almgren har hängt ut oss som ett slags skenäktenskap som skulle tillfredsställa politiska behov hos DDR. Vår son skulle alltså vara ett resultat av politiska beslut, inte ett välkommet barn utan en bricka i spelet, säger Marianne Ersson till Svenska Dagbladet.

Hon säger att hon är helt skyldig till anklagelserna.

Läs mer i måndagens tidning.

Mer läsning

Annons