Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikhistoria på berättarkväll

/

Det bjöds på berättelser i St Jakobgården under måndagen under en kväll med många bilder och igenkännande nickar.

Annons

Först ut var Jerker Arndt, som berättade om hur Arndts skeppsmäkleri utvecklades i Hudiksvall. Han visade bilder från den tid då Hudiksvalls hamn gav staden puls och var dess naturliga samlingspunkt.

– Det här var typsikt för Hudiksvall, säger han och stannar till vid en bild där lastning och lossning pågår för fullt vid flera båtar längs kajen vid Tullhuset.

Jerker Arndt seglade själv på världshaven, läste till styrman och blev så småningom sjökapten. Villkoren till sjöss var dock så bedrövliga att han till slut valde landbacken.

– Man var borta i två år innan man fick semester och då funderade man om man valt rätt yrke.

I stället fick han jobb på skeppsmäkleri, något som passade utmärkt.

– Jag skulle inte ha stannat på land om jag inte fick syssla med båtarna och människorna, förklarade Jerker Arndt, som föddes 1927.

Han ersattes i föredragsstolen av Arne Bengter, född 1922. Han hade en helt annan del av Hudiksvalls historia med sig i bagaget.

Bengter var aktiv i byggandet av värmecentraler runt om i Hudiksvall, från tiden då de eldades med kol till dagens anläggningar.

En bild från 1925, där en grupp arbetare står vid trappen bredvid Statt var en av många som lyste på väggen denna kväll.

– Den är från 1925. Då gjordes den första värmeanläggningen på Statt, då kakelugnarna revs ut, berättade Arne Bengter.

Ett fullsatt församlingshem hörde sedan när han berättade om första värmeanläggningen med rörslingor i golv och smidda järnrör, en värmeanläggning som fungerade alldeles utmärkt.

Publiken fick fler tillfällen till igenkännanden när sedan Ove Nygren berättade om Nygrens kopparslageri och sedermera antikaffär samt Bernt-Erik Jacobsson om Sanna Handelsträdgård.

Arrangörer var Hudiksvalls Stads Hembygdsförening.

Mer läsning

Annons