Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikföretag tar fram svensk biodiesel

Hudikbaserade Neova kommer att medverka till en stor biodieselanläggning om två stora koncerners samarbete går som planerat.

Annons

Det handlar om en investering på ett antal miljarder och just nu pekar mycket på att anläggningen hamnar i Jönköping. Alternativa platser är finska Kemi eller Äänekoski och estniska Kunda.

– Jönköping ligger långt fram bland tänkbara etableringsorter och det är den orten vi nu går vidare med och genomför en miljökonsekvensanalys, berättar Marcus Rejnevik, som är kommunikationschef för Neova.

Satsningen görs i samarbete mellan de finska koncernerna Vapo och skogsjätten Metsäliitto, som tidigare varit delägare i Vapo och därför har goda kontakter med bolaget. I dagarna har de skrivit under ett samarbetsavtal om att utreda möjligheterna att bygga en anläggning av det här slaget.

– Så vitt jag känner till är det den enda av det här slaget.

Anläggningen ska göra miljövänlig biodiesel av trä och torv som förgasas. Dieseln kan sedan driva lastbilar och personbilar.

Samarbetsavtalet är första steget i processen och nu går bolagen vidare med en miljökonsekvensanalys i Jönköping. Någon gång nästa år räknar man med att ta beslut om investeringen, som då kommer att omfatta flera miljarder kronor.

– Den innebär att vi får en inhemsk produktion av diesel, vilket jag tycker är oerhört spännande. Det konkurrerar inte heller med någon livsmedelsproduktion och kan genomföras i större skala.

Mer läsning

Annons