Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikbor trygga

Invånarna i Hudiksvalls kommun känner sig väldigt trygga. Med all rätt anser polisen som säger att man har ytterst lite att oroa sig för.

Annons

Hudiksvalls kommun hamnar på plats 8 av 97 svarande kommuner där andelen invånare som känner sig oroliga för misshandel och överfall är relativt låg. Det visar en rapport om trygghet och säkerhet från Sveriges kommuner och landsting, SKL, som presenterades i går.

- Det händer saker i vår kommun, men vi är ändå trygga, Det är positivt och det får vi försöka värna om, säger Ulrika Wenn, förvaltningschef för social- och fritid i Hudiksvalls kommun.

Kommunen inrättade i fjol ett trygghetsråd, rådet för folkhälsa och drogförebyggande arbete, som bland annat ska förebygga brott. Rådet består av både polis, landsting, Hudiksvalls bostäder, nämnordföranden, förvaltningschefer, kommunalråd och representanter för oppositionen.

- Vi har börjat med bland annat trygghetsvandringar och vi jobbar förebyggande i olika konstellationer tillsammans med polisen, säger Ulrika Wenn.

Även andelen oroliga för inbrott i bostaden är lägre än många andra kommuner men det går stick i stäv med det faktiska antalen brott. I Hudiksvall ligger antal anmälda våldsbrott per tusen invånare på 8,1 vilket är strax över rikssnittet på 7,9.

- Rent krasst kan man säga att misshandel ofta är krogrelaterat. Det är samma gäng hela tiden, ungdomar. Det är de som vistas i den miljön som drabbas. För vanligt folk är det väldigt liten risk att bli utsatt, säger Roland Johansson på Hudiksvallspolisen.

I rapporten från SKL går också läsa att att Hudiksvall i dag inte har något samarbetsavtal med polismyndigheten ännu.

- Vi har inte haft en skriftlig överenskommelse, men vi har ett arbetsmaterial som ska upp i nämnden nästa vecka, ett skissat förslag. Vi har hela tiden haft ett sammarbete med polisen, men inte ett skriftligt, säger Ulrika Wenn.

Mer läsning

Annons