Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikbor döms för spritsmuggling

Tingsrätten tror inte på att männen köpte så mycket alkohol för eget bruk. Nu döms de för smugglingen.

Annons

De båda arbetskamraterna köpte alkoholen i kommersiellt syfte. Det anser Hudiksvalls tingsrätt och dömer dem för smuggling av alkohol. Hudikborna döms till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst.

Det har nu gått nära två år sedan männen, 49 respektive 54 år, stoppades i tullen efter en resa till Tyskland. I den hyrda skåpbilen hade de drygt 200 liter sprit, drygt 500 liter vin, nära 890 liter öl och nära sju liter cider.

Tingsrätten konstaterar nu i sin dom att mängden alkohol var anmärkningsvärt stor. Det talar för att den inte var avsedd för eget bruk. Rätten tror alltså inte på männens förklaringar om att alkoholen var tänkt att drickas vid större kommande fester.

Polisen hade dessutom tidigare fått in en anonym anmälan om att 54-åringen sålde alkohol från sitt garage.

På punkt för punkt går domen igenom åklagarens bevisning och männens berättelser. Tingsrätten anser att männens version är osannolik och att omständigheterna är "besvärande" för dem. Slutsatsen är att de tillsammans har köpt alkoholen i kommersiellt syfte.

Åklagaren ansåg att männen skulle dömas till fängelse. Tingsrätten anser dock att båda lever under välordnade förhållanden och att det inte finns anledning att tro att någon av dem kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet. Därför döms de i stället till villkorlig dom med 120 timmars samhällstjänst.

Domen kan överklagas till hovrätten för nedre Norrland och det ska i så fall göras senast den 29 september.

Mer läsning

Annons