Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikbor är bra kattägare

/

Sommarkatter är fortfarande ett problem men i år kan vara sista året man ostraffat kan överge en katt. Regeringens utredare vill höja kattens status - och öka kraven på ägarna.

Annons

Hudiksvalls kattsamarit Inger Nyberg får in många samtal om upphittade katter under veckorna, men det är långt ifrån fullt på katthemmet just nu. Hudikborna är ansvarsfulla kattägare enligt henne.

– Det är inte alltid hittekatter som folk ringer in om utan även om bortsprungna katter som kommer från bra hem. De allra flesta är jättebra på att ta hand om sina katter, säger hon.

Men regeringens utredare Eva Eriksson har lagt fram ett nytt lagförslag som kan höja kattens status ännu mer. Förslaget håller just nu på att bearbetas av departementet och beräknas vara klart under våren 2013.

Katten ska enligt förslaget få samma skydd som en hund. Men detta kommer att ställa högre krav på kattägare. Om en ägare släpper ut sin katt så ska den precis som en hund vara märkt och kastrerad, förutsatt att den inte är tänkt till avel. I förslaget ska det bland annat även vara förbjudet att överge ett djur.

Märkningen ska göra det lättare att förena bortsprungna katter med sina ägare.

Mer läsning

Annons