Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudikbo kan ha dödats i Iran

Den 43-åriga Hudiksvallsbon var i Iran för att gifta sig.

Nu befaras han ha blivit ihjälskjuten av Iransk militär.

– Det var tråkigt och jobbigt när jag fick höra det. Jag kände honom väl, säger Hamid Aziz, ordförande i Kurdiska föreningen i Hudiksvall.

Annons

Ännu finns ingen officiell dödsförklaring men flertalet utländska medier rapporterar om dödsskjutningen i västra Iran. Två personer har bekräftat för HT att 43-åringen har avlidit. 43-åringen, av kurdisk härkomst, kom till Sverige som politisk flykting och har de senaste sju åren varit bosatt i Hudiksvall. I hemlandet var han politisk aktiv och kämpade för kurdernas frihet.

I februari återvände han till Iran för att gifta sig. Men resan tros alltså ha fått ett tragiskt slut. Enligt flertalet utländska och svenska medier sköts 43-åringen och hans tre kamrater till döds av Iransk militär. Vad gruppen gjorde i Iran är oklart, men männen har kopplingar till ett politiskt parti som kämpar för Kurdistans frihet. Enligt ett uttalande från den Iranska underrättelsetjänsten drabbade männen samman med Iransk militär mellan städerna Mahabad och Sardasht i den nordvästra rovinsen, ett område som domineras av kurder och azerer.

– Han och hans kamrater skulle ut på ett uppdrag men jag vet inte exakt vad som hände eftersom jag inte tillhör samma parti. Det är fruktansvärt att någon dör bara för att man kämpar för sitt folks frihet. Jag kände honom väl och han var stamkund i min butik, säger Hamid Aziz.

Mer läsning

Annons