Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huddig lyfter ur krisen

/
  • Det blev medvind i mars för Huddig AB. Orderingången motsvarar 100 miljoner kronor, berättar marknadschefen Pär Eriksson och vd Lars Norin.

Efter förra årets åtstramning och kris gör grävlastartillverkaren Huddig AB en oväntad rivstart på det nya året. Ordervärdet under mars månad når rekordartade 100 miljoner kronor.

Annons

– Just nu går alla med ett leende på läpparna. Vi känner att nu har vi kommit igenom nålsögat, säger Lars Norin, verkställande direktör vid Huddig AB i Hudiksvall.

Fjolårets djupa ekonomiska kris har satt spår även hos Huddig AB. Genom 2008 tog man sig helskinnade, tack vare en lång och trygg orderstock som höll produktionen uppe. Företaget omsatte 325 miljoner kronor under året.

För 2009 landade omsättningen på 185 miljoner kronor. Personalstyrkan bantades från 140 personer 2008 till 65 personer, när krisen var som djupast i fjol. I januari togs tio personer in i produktionen, och efter semestrarna behövs ytterligare mellan 15 och 20 personer. Prognosen för årets omsättning är 240 miljoner kronor.

– Vi hade lagt en plan för 2010, men den var inte så här aggressiv. Nu måste vi revidera produktionsplanen, men vi har en del problem med att få in material. Många av våra leverantörer har dragit ned på både personal och lager, och det gör vår startsträcka längre, konstaterar Lars Norin.

Medan produktionen gått på lågvarv under konjunktursvackan har Huddig omfördelat resurser till produktutveckling, och till att trimma personalen för effektiva produktionsprocesser. Nu är det dags att omsätta kunskaperna i praktisk produktion.

– De här nivåerna kommer ju inte att hålla i sig på sikt, men vi ska förhoppningsvis kunna komma tillbaka till normal takt i orderingången, säger Lars Norin.

Mer läsning

Annons