Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hönsbytardag i Delsbo

/

Lågmälda skrockanden hördes under våryran i Delsbo. Då hade Hälsinglands fjäderfäförening hade hönsbytardag. Lördagens hönshandel var lägligt placerad vid entrén hos Hälsingefoder på Edevägen.

Annons

Många sorters hönor i sina burar: spräckliga, bruna, grå, med nakna ben eller befjädrade ända till tårna, små höns och stora, och en och annan tupp. Från hela Hälsingland kom intresserade, för att överväga byte och köp. Tre gånger per år har föreningen någon samling, berättade Eva-Marie Thorsell, sekreterare i fjäderfäföreningen.

– På hösten brukar vi samordna med Naturbruksgymnasiet, och ibland är vi hemma hos någon medlem. De flesta har hobbyhöns, men några av oss håller på med utställningar. Vi har en årlig utställning i vår egen förening, och så anordnas det på andra ställen i landet.

För flitig utställningsverksamhet kan stressa hönsen, om resorna blir långa och påfrestande, förklarade Eva-Marie Thorsell. Det finns också en risk för att hönsen utsätts för olika sjukdomssmittor. Att resa med höns kräver omsorg och uppmärksamhet, men en lagom lördagsutflykt i Hälsingland blir mest lite omväxling för både hönorna och deras ägare.

Och för fjäderfäna kanske det var dags att installera sig i ett nytt hem, med nya ägare och nya rumskamrater, när dagen var slut. De som bjöds ut kunde betraktas från alla håll i de rymliga burarna, och under utställningsborden stod transportburarna på rad. Hönsbytardagar har ett seriöst syfte.

– Några kanske vill börja med en ny ras, utöka flocken, eller få in nytt blod i sin flock, så att man inte hela tiden inavlar, sade Ava-Marie Thorsell.

Spekulanterna vandrade runt och granskade de utställda hönsen, mot bakgrund av kunskap, behov och önskemål. Andra lät sig bara fascineras av granna fjädrar och duniga bröst, och tupparnas svällande kammar.

Mer läsning

Annons