Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon skapar i metall

/

För drygt fyra år sedan flyttade metallformgivaren Lina Lotta Lundberg och hennes familj till Njutånger. En trappa ner, i husets källare, har hon sin verkstad. Där nere förvandlar hon metall till smycken.

Annons

På en liten stol intill ett bord utför Lina Lotta Lundberg sitt arbete. Där har hon tillgång till allt hon behöver i sitt skapande. Förutom olika tänger och andra verktyg, hänger där en tandläkarborr i äldre format, som har visat sig vara användbar i just metallformgivning.

– Det är lite primitivt, säger hon och skrattar.

Det är nu snart sex år sedan hon lämnade Konstfack. Därifrån hon tog titeln metallformgivare med sig. Att hon skulle ägna sig åt något som hade med estetik eller någon annan slags konstform att göra, visste hon sedan länge. Men exakt vad hon ville bli var hon till en början osäker på.

– Jag hade varit ute och rest och tänkte att jag måste bestämma mig för vad jag vill göra. Tidigare hade jag arbetat på Teater Västernorrland i Sundsvall och var inne på att börja läsa scenografi. Men sedan gick jag igenom alla utbildningarna i Konstfacks katalog och började tänka konkret på hur det skulle vara att jobba med de olika yrkena, säger Lina Lotta Lundberg.

Hon berättar att metall och tekniken kring formgivningen var något som intresserat henne sedan träslöjden i skolan. Och valet föll snart på just metallformgivning.

– Det är något som blir beständigt, säger hon.

Eftersom som har sin arbetsplats en trappa ner, utför hon sitt arbete i hemmet. Att arbeta ensam är något hon berättar att hon trivs med. Men efter flytten till Njutånger, tog det lite tid till att komma in i det.

– Jag var så rastlös och frustrerad i tre år. Men nu är det bara skönt. Det är så underbart att få bli inspirerad av lugnet och naturen här, säger Lina Lotta Lundberg.

Utsikten från köksfönstret gör att hon ibland utför arbetet vid bordet intill.

– Det är så fint ljus här på morgonen, så jag brukar passa på att sitta här och såga. Det slutar ofta med att det blir silver överallt, säger hon.

Silver är det material som större delen av hennes smycken är gjorda i. Men hon vill inte begränsa sig till att kalla sig för silversmide, eftersom hon gör andra produkter också.

De originella kragarna förklarar hon att är något av hennes egen grej. Men trots att hon ägnar sig åt att skapa och formge just smycken, bär hon sällan några själv. Men hon berättar att hon hade en krage i aluminium som hon ofta bar. Idag har hon ett stort antal sådana i silver nere i sin verkstad.

– När de väl sitter på kroppen syns de inte så mycket, säger hon.

Ett smycke som sticker ut lite extra mycket från de andra, är en bred veckad krage som fästs med ett band i nacken.

– Mycket av det jag gör bygger på personligheter och karaktärsdrag. Jag tycker att jag var lite som clownen i skolan, säger hon, medan hon håller den runt sin hals.

På plats runt hennes nacke påminner den också lite om ett väldigt exklusivt clownattribut.

För att kunna ägna sig åt metallformgivning krävs en ordentlig dos av kreativ förmåga, något Lina Lotta Lundberg knappast saknar.

– Den har inget stopp. Jag har hur mycket idéer som helst, säger hon.

Men skapandet är kostsamt. De olika verktygen är ofta dyra, och materialet till en krage ligger på cirka 2 000 kronor. Men det är det värt.

– Jag är jättenöjd och är så lycklig över att kunna få göra det här, säger hon.

Mer läsning

Annons