Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon rustade ett barnhem i Tanzania

/
  • Therese Forsström är nyss hemkommen från en volontärresa i Tanzania och vill åka tillbaka igen.
  • Ingången till barnhemmet i Arusha i Tanzania, där 16 barn bodde. Dörren saknade lås.
  • Therese Forsström sitter tillsammans med barnen Queen och Juliette sista dagen innan hemresan.
  • De insamlade pengarna räckte till mycket, bland annat till golvmattor, täcken och kuddar.

Therese Forsström, 20 år, från Hudiksvall åkte i mars som volontär till Arusha i Tanzania, för att jobba som engelsklärare. Men det slutade med att hon renoverade ett barnhem.

Annons

I oktober bestämde sig Therese Forsström och klasskamraten Mathilda Alanko, som går sista året på frisörlinjen i Örebro, för att starta ett UF-företag. Målet var att samla ihop pengar till en fem veckor lång volontärsresa till Tanzania.

Frisöreleverna klippte hår och stylade lägenheter, och flera företag sponsrade dem. De fick ihop 40 000 kronor till resan och i mars flög de till Tanzania.

- Jag trodde vi skulle bo i ett hus med jordstampat golv och utan elektricitet. Värdfamiljen tillhörde medelklassen och deras hus hade kakelväggar och golv, men toaletten var ett hål i golvet, berättar Therese Forsström.

Från början arbetade tjejerna som engelsklärare i en skola med barn i åldrarna två till sex år.

- Läraren tyckte jättemycket om barnen och var jättekärleksfull. Men svarade de fel slog hon dem med en pinne. För henne var det rätt att slå dem, eftersom hon var upplärd så, förklarar hon.

16 av barnen på skolan bodde på ett barnhem i närheten. Flera av dem var föräldralösa och en del kom från svåra familjeförhållanden. Tjejerna kände att de ville göra något mera för de barnen och startade en insamling på Facebook.

- Vi ville få in pengar till medicin, mat och kläder till barnen. Barnhemmet var som ett skjul med jordstampat golv och det fanns inget dörrlås. Det var inget hem. Barnen fick bara mat en gång per dag och var undernärda. Sex pojkar fick sova tillsammans i en 90 cm bred säng och i en annan säng sov åtta tjejer, berättar Therese Forsström.

8 000 kronor samlades in från vänner och familj via Facebook.

- Vi fick råd att göra något som bestod och valde att renovera det som var dåligt på barnhemmet, säger hon.

Över matavdelningen lades plåttak för att hindra regnet att komma in. Väggar flyttades och målades. Täcken, kuddar och pyjamas köptes in, vilket barnen saknade innan. Barnen togs till doktorn för undersökning och avmaskning.

- Det regnade in barnens rum och det fanns fuktskador. Ägaren ville ha en laptop och ett kontor istället. Jag blev jättearg på honom, säger hon.

Ett av barnhemsbarnen, Queen, kunde inte behålla maten och var mycket svag. Therese Forsström tog henne till läkare där hon fick antibiotika. Sedan fick Queen fick bo tillsammans med henne för att bli frisk.

- De på barnhemmet trodde att Queen var fem år och hon vägde bara elva kilo. Jag ville ge henne trygghet och kärlek. På två veckor gick hon upp fyra kilo, berättar hon.

Hon hälsade även på Queens mamma och fick veta att de båda hade blivit slagna av hennes nye man, som hon även har ett barn med.

Queen hade fått sova på det jordstampade golvet medan den övriga familjen sov i en säng. Mamman hade lämnat Queen på barnhemmet för att hon skulle få ett bättre liv.

- Queens mamma kan inte lämna sin man även om hon vill, då riskerar hon att bli såld på gatan. I Tanzania måste kvinnan ofta förlita sig på mannen. Hon har lågt värde, förklarar Therese Forsström.

Therese Forsström kommer även i fortsättningen att stödja barnhemmet via en volontär som är på plats.

- Jag rekommenderar alla som vill att åka som volontär. Jag skulle göra om det tusen gånger om. Det ger så mycket. Jag vill bara tillbaka, säger hon.

Mer läsning

Annons