Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon längtar ut på havet

/
  • Andréa Brodin Olsson gjorde sin första praktik på ett fartyg som gick mellan bland annat Polen och Tyskland.
  • Tre gånger har Andréa Brodin Olsson rest över Atlanten med fartyg.

22-åriga Andréa Brodin Olsson från Hudiksvall har valt att utbilda sig till sjökapten. Längtan till havet är en av anledningarna till hennes yrkesval.

Annons

– Jag har alltid älskat havet, men jag kom inte på själv att jag skulle utbilda mig till sjökapten, säger Andréa Brodin Olsson.

Jullovet har hon tillbringat hemma hos sin familj i Hudiksvall. Om ett par dagar börjar utbildningen på Chalmers Universitet igen. Hon har läst på sjökaptensutbildningen i ett och ett halvt år och hon har två och ett halvt år kvar innan hon får ut sin examen.

– Förut visste jag inte riktigt vad jag skulle utbilda mig till. Det var då mina föräldrar föreslog att jag borde utbilda mig till sjökapten, säger Andréa Brodin Olsson.

Hon har alltid tyckt om havet och flera i hennes släkt har arbetat inom området. Hennes farbror var tidigare sjökapten innan han blev pensionär. Och han ger henne flera värdefulla tips inför framtiden.

– Han kan ge bra tips när det gäller arbetsgivare och de olika rederierna, säger Andréa Brodin Olsson.

Under sin utbildning får hon studera bland annat navigation, lasthantering och matematik. Och totalt är ett år av utbildningen praktik på olika fartyg och färjor. Under tio veckors perioder är hon iväg med fartyg för att få möjlighet att praktisera sitt framtida yrke. Hon har bland annat varit på ett fartyg som gick från Europa till USA och Kanada.

– Ungefär halva tiden får vi jobba på däck och resten av tiden är vi med och hjälper till med navigering och att styra. I bland kan det kännas lite nervöst, men det finns alltid med en styrman som ansvarar för styrningen, säger Andréa Brodin Olsson.

Mest tid tillbringar hon på fartyget, men i bland gör de längre uppehåll vid olika hamnar. Hon har då möjlighet att upptäcka städerna som de lägger till vid.

– Det är inte helt fel att även hinna få turista lite, säger hon.

Mer läsning

Annons