Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon följer konflikterna i hemlandet

/

Sombun Phitphak följer nyheterna om vad som händer i hemlandet. Demonstrationerna i Thailand blåstes av i tisdags, men motsättningarna mellan rödklädda och gulklädda har böljat fram och tillbaka under flera år.

Annons

– Jag tycker synd om Thailand, men jag tar inte ställning, Det är två sidor som tänker olika, det är politik. När den ena sidan har makten så bråkar den andra och sedan byter de, säger Sombun Phitphak.

Hon har den thailändska butiken på Storgatan i Hudiksvall. Det är en mötesplats för många thailändare. Samtalsämnet handlar ofta om konflikten i Thailand.

– Många gillar Thaksin, säger Sombun Phitphak.

Thaksin Shinawatra är den förre premiärministern i Thailand som avsattes efter en statskupp. Demonstranterna protesterade under påskhelgen mot den sittande premiärministern Abhisit Vejjajiva och ger sitt stöd till Thaksin Shinawatra.

Sombun Phitphak säger att Thaksin Shinawatra har hjälpt de fattiga och ses av många som en rättvis person.

– Men han ska lämna landet i fred.

Många menar att Thaksin ligger bakom oroligheterna som blossat upp. Att han, från utlandet, styr protesterna, säger Hon.

"De gula" stöds av överklassen och den välutbildade medelklassen med den kungliga familjen i bakgrunden.

"De röda" har ett mer folkligt stöd, många anhängare finns i landsbygden och bland fattiga.

Sombun Phitphak har en tv bakom disken i sin butik. Hon följer noga utvecklingen i hemlandet via Thai tv global network, TGN.

Under tisdagen meddelades att de rödklädda demonstranterna gett upp efter att militären gjort en insats i gryningen. Under oroligheterna har två personer dött och 123 skadats, varav två allvarligt.

Sombun Phitphak har en dotter och en syster som bor i Bangkok och får rapporter hemifrån om vad som händer

– Jag är inte orolig, det är ingen fara för vanligt folk, eller för turister, säger hon.

Sombun Phitphak hoppas att nu kommer det vara lugnt i Thailand, sedan demonstranterna gett upp.

– Det som krävs är att man på hög politisk nivå satte sig ner och diskuterar igenom vad de olika sidorna tycker och sedan kom överens.

Hon säger att många av thailändarna är förtjusta i sin kung, den 81 årige Bhumibol Adulyadej. Hon tror att om han gick ut och pratade till folket skulle det göra att folket enades.

– Thailändare ska inte döda thailändare, säger Sombun Phitphak

Mer läsning

Annons