Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon arbetar med att säga nej – du får inte stanna i Sverige

/

Uppåt 80 000 asylsökande riskerar att få avslag på sina ansökningar. Någonting som sätter press på Migrationsverket.
– Det är en extrem situation som vi befinner oss i och det är klart att det kommer att bli mycket mer jobb, säger Carina Toner Jansson, handläggare på Migrationsverket.

Annons

En timme och ett svårt beslut som ska meddelas på ett värdigt och medmänskligt sätt. Den här typen av samtal är vardag för Carina Toner Jansson på Migrationsverket i Söderhamn.

– Det är viktigt att man bemöter människor med respekt och att man själv känner sig trygg, säger Carina Toner Jansson.

Läs mer: Sverige var oförberett på flyktingkrisen

Hon arbetar i en enhet som handlägger ärenden med personer som inte får stanna kvar i Sverige. Ett arbete som riskerar att slita på själen när mötena innehåller en stor dos sorg och förtvivlan.

– Det brukar vara ett helt spektra av känslor. Ibland kommer det även skratt, nästan som att en person blir lättad av att nu kommer det ett besked, säger hon.

Läs även: Migrationsverket oförberett på kris

Carina Toner Jansson tycker att det är ett meningsfullt arbete som hon trivs väldigt bra med. Ett arbete som handlar om att ge tydliga beslut och bemöta människor på ett värdigt sätt.

– I min roll som tjänsteman vet jag vad beslutet grundar sig på för lagar och förordningar och sedan är det viktigt att ha en professionell hållning när jag lämnar beskedet. Ibland känns det tungt och ibland mindre tungt, säger hon.

Teamet som arbetar med återvändande är ett sammansvetsat team, tillsammans diskuterar de sina upplevelser och coachar varandra i arbetet. Ibland händer det att vissa möten med sökande blir väldigt känslosamma och kryper in under skinnet.

Arbetet med återvändande på Migrationsverket ökar ständigt och under 2016 beräknas 80 000 avslagsbeslut tas.

Läs även: Systemkollapsen beror på politikerna själva

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons