Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmen skruvar upp vinsten

/

Både Iggesund Paperboard och Holmen Timber redovisar rejäla vinstökningar under årets tredje kvartal.

Annons

För Paperboard handlar det om en vinstökning med 51 miljoner kronor till 128 miljoner från kvartal två till tre. Förbättringen beror enligt Holmen på lägre rörliga kostnader och att personalkostnaderna var säsongsmässigt låga. Jämför man vinsten med samma period året innan är skillnaden dock marginell, en miljon kronor.

Marknadsläget har förbättrats, enligt kvartalsrapporten. Priserna har varit stabila, men framförallt förbättras läget genom att Iggesund under hösten genomför en prishöjning för falskartong på den engelska marknaden och följer upp det med en prishöjning på den europeiska marknaden nästa år.

Produktionen har strypts en aning eftersom efterfrågan varit låg, vilket också har gett minskade leveranser med sex procent. Under året har 1 289 000 ton kartong producerats.

För sågen i Iggesund är vinstuppgången tydlig, trots att efterfrågan på sågade trävaror är väsentligt lägre än tidigare.

Jämfört med andra kvartalet är förbättringen åtta miljoner, vilket ger 13 miljoner i vinst för tredje kvartalet. Det beror på att bolaget genomfört prishöjningar. Råvarupriset gick också ner under inledningen av året, men ökade senare under sommaren vilket delvis fått negativt genomslag i räkenskaperna.

Holmen Timber har under året ökat leveranserna jämfört med samma period, januari–september i fjol. Trots att efterfrågan på sågade trävaror är låg fortsätter byggandet av Bravikens sågverk utanför Norrköping och starten är beräknad till nästa års årsskifte.

Koncernen som helhet redovisar en vinst på 442 miljoner kronor för tredje kvartalet, jämfört med 64 miljoner samma kvartal året innan. Det var en vinstökning som slog analytikernas förväntan.

Mer läsning

Annons