Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmen sänker utdelningen

Skogskoncernen Holmens vinst före skatt landade på drygt 1,6 miljarder kronor för helåret 2009, jämfört med drygt en miljard kronor 2008. Även Iggesund Paperboard redovisar en ökad vinst. Trots detta föreslår styrelsen att sänka utdelningen till aktieägarna.

Annons

Resultatutvecklingen var positiv inom koncernens samtliga affärsområden, förutom Holmen Paper. Resultatförbättringen förklaras av högre priser för tidningspapper och kartong. Samtidigt påverkades resultatet negativt av en svag efterfrågan, exempelvis föll efterfrågan på tidningspapper i Europa med 14 procent jämfört med 2008. I resultatet för 2008 ingår dock så kallade jämförelsestörande poster om 361 miljoner kronor.

Rörelseresultatet för fjärde kvartalet 2009 uppgick till 392 miljoner kronor, vilket var 50 miljoner lägre än under tredje kvartalet 2009. Det beror bland annat på säsongsmässigt högre kostnader.

Tittar man på Iggesund Paperboard så ökade vinsten från 320 miljoner kronor 2008 till 419 miljoner 2009. Koncernen skriver i sin bokslutsrapport för 2009 att marknaden för färskfiberkartong har återhämtat sig under hösten. Under hösten genomförde Iggesund Paperboard prishöjningar för falskartong på den engelska marknaden och har aviserat prishöjningar för övriga Europa för 2010.

Leveranserna under 2009 uppgick till 477 000 ton, vilket var 3 procent lägre än under föregående år, men högre jämfört med tredje kvartalet.

I december stängdes en kartongmaskin, BM 1 i Workington, permanent, vilket har belastat resultatet för helåret med 75 miljoner kronor. På grund av stängningen minskade personalstyrkan i Workington med cirka 100 personer.

Trots att det går uppåt igen föreslår Holmens styrelse att årsstämman beslutar att sänka utdelningen till sju kronor per aktie, en minskning med två kronor. Utdelningssänkningen motiveras med en pressad lönsamhet inom branschen, främst för pappersprodukter.

Mer läsning

Annons