Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtryck på BB i sommar

/
  • Viktoria är en av de 72 barn som hittills i juli fötts på Hudiksvalls BB.
  • Hans Göthlund, vårdenhetschef för förlossningen, och barnläkare Karl Kappinen menar att det föds fler barn under hela den varma delen av året.
  • För varje barn som föds sätts ett häftstift på den stora tavlan. Blått för pojkar och rött för flickor.

Sommarmånaderna är vanligtvis den tid då förlossningsavdelningarna i landet har högst tryck. På BB i Hudiksvall har barnafödandet i juli ökat något, men den väntade anstormningen från Sundsvall har man än så länge inte sett skymten av.

Annons

Sommar och semestertider gör att trycket på förlossningsavdelningarna i landet ökar, men på Hudiksvalls BB står fortfarande salar tomma. Hittills i juli har 72 barn fötts, vilket är något fler än en normal månad, men inte mer än att avdelningen klarar av att hantera dem.

En krisartad situation för personalen vid BB i Sundsvall där många barnmorskor sade upp sig i våras, gjorde att Hudiksvall valde att ställa upp som hjälp under sommaren. Hans Göthlund, vårdenhetschef för förlossningen i Hudiksvall, säger att de självklart hjälper till i mån av plats, men hittills har endast ett fåtal varit tvungna att flyttas till Hudiksvall.

Inne i en sal tar Therese Pettersson från Gnarp igen sig med sin ett och ett halvt dygn gamla dotter. Hennes tre tidigare barn har varit utspridda under året, så att trycket under sommarmånaderna skulle bero på en uträknad taktik från föräldrars sida, tror hon inte alls på. Däremot tror hon mer på det som ofta sägs, att barn kommer nio månader efter jul, påsk, midsommar och omfattande elavbrott.

– Men att sommaren skulle vara en genomtänkt tid att föda tror jag inte. Att planera in när ett barn ska komma är som att planera att vinna på lotto, säger hon.

Hittills i år har mars och april toppat statistiken i Hudiksvall, med 84 respektive 85 födda barn per månad.

Mer läsning

Annons